Adriaan Luteijn Introdans: ‘’wij waren inclusief voor het woord was uitgevonden’’

5 Minuten
Introdans Introdans

Adriaan Luteijn is geboren Zeeuw en al tientallen jaren aan het werk bij het Arnhemse dansgezelschap Introdans. Door de jaren heen heeft Adriaan zich met hart en ziel ingezet om zoveel mogelijk mensen in aanraking te brengen met wat danskunst ze kan geven. Vanuit dat idee, zijn de mooiste en meest bijzondere producties ontstaan. Producties die met open armen werden ontvangen en Adriaan zelfs een lintje van Burgemeester Marcouch bezorgde. 

Het was 1989 toen Adriaan benaderd werd voor Introdans. Er kwam een nieuwe jeugdgroep en ze zochten nog mannen. In die tijd kregen alle nieuwe dansers eerst de training voor een lesbevoegdheid, om ook projecten met kinderen te doen. Na die training heeft Adriaan 10 jaar gedanst, vervolgens is hij even weggeweest en teruggekomen in een coördineerde rol voor de afdeling die toen nog educatie heette.

Adriaan Luteijn ©IntrodansHansWithoos FC

Van oudsher werd er op de afdeling educatie veel gedaan voor kinderen en onderwijs. Adriaan heeft met zijn visie de focus ook naar andere domeinen gebracht. ‘’Het zit heel erg in het DNA van Introdans versleuteld dat dans voor iedereen is. Dit zit vanaf het begin in de missie en hier ben ik binnen Introdans ook mee opgevoed. Juist omdat dit allemaal zo vanzelfsprekend is voor iedereen en dus ook onze directie, krijgen we enorm veel kansen en mogelijkheden.’’ Er kwamen danscursussen voor ouderen, samenwerkingen met SWOA, SIZA en het Leo Kannerhuis voor mensen met autisme.

Veranderend tijdsbeeld
Voor de thema’s inclusie en diversiteit is vandaag gelukkig veel aandacht, maar dat was niet altijd zo. ‘’Ik weet nog dat we zo’n 20 jaar geleden een voorstelling hadden waarin de jongste dansers van Introdans samen op het podiumstonden met 75-plussers. Er is toen een critica geweest die daar een stuk over schreef en zij vond het ‘tenenkrommend’. Hoge professionals en amateurisme moesten niet gecombineerd worden en dan ook nog eens met 75-plussers? Dat kon echt niet volgens haar.

Dat geeft wel goed het tijdsbeeld in waar we toen toch nog inzaten. Nu is iedereen gelukkig bezig met inclusie en diversiteit, maar wij waren echt al inclusief voor het woord was uitgevonden.’’ Met de manier van werken heeft Introdans deuren geopend voor andere producties en dansgezelschappen.  

Introdans

Uniek concept
Met alle bijzondere producties gaat Adriaan op een unieke manier te werk. ‘’Danskunst kan zoveel brengen. Het is een uitlaatklep, ontspanning en even ontsnappen aan de dagelijkse realiteit, beweging of kijken hoe een ander beweegt. We zien dans dan ook als instrument om mensen actief mee te laten denken. Niet iedereen hoeft per se naar een voorstelling van Introdans.

Die interactie met dans kan je ook op een andere manier bereiken. Als we naar een school gaan bijvoorbeeld, zijn er echt wel een paar tieners die er geen zin in hebben. Maar doordat we laagdrempelig te werk gaan en we ze heus geen headspin laten doen, geven we iedereen een goed gevoel. Het gevoel dat ze dit ook kunnen! Aan het eind van zo’n middag hebben we altijd blij gezichten en een mooie choreografie.‘’

Circular-repetitie©IntrodansHansGerritsen (13)

HubClub
HubClub is een nieuwe productie waar Adriaan mee bezig is. Tijdens HubClub komen grote Nederlandse top-dansperformers samen en treden ze op voor een heel breed publiek. De helft van het publiek heeft zelf een kaartje gekocht plus een extra kaartje. De andere helft is benaderd om met dat extra kaartje te komen kijken. ‘’Dit kunnen mensen zijn die er zelf geen geld voor hebben, of nog nooit naar een voorstelling zijn geweest. Wat je dan krijgt, is dat de mensen die vol in de kunst zitten worden gecombineerd met een groep die er nog nooit is geweest. Dat geeft een mooie dynamiek.

Aan het eind van de optredens wordt er door iedereen gedanst. We hebben het nu één keer gedaan in december, toen mocht het dansen na de optredens nog niet door covid. De volgende edities staan gepland voor het najaar. In 2024 komt er ook een grote voorstelling van HubClub. Ik kijk er erg naar uit.‘’

Blij in Arnhem
‘’Ik weet nog goed de eerste maand dat ik in Arnhem woonde, wat was ik betoverd door de stad. Een rondje fietsen en langs prachtige kastelen en mooie parken komen. Ik en een andere collega schepte toen ook heel erg op over Arnhem tegen onze Rotterdamse collega. Je komt het station uit aan de Sonsbeekzijde en je ruikt het bos. Die aantrekkelijkheid van de stad ben ik alleen maar meer gaan waarderen. Prima formaat, zo groen en een goede culturele agenda. Ik denk dat veel Arnhemmers niet beseffen op wat voor mooie plek ze wonen. Laten we wat trotser zijn!’’ 

Bekijk hier de aankomende voorstellingen van Introdans of lees meer over de geschiedenis van het dansgezelschap.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Arnhem is een stad om op te eten

3 Minuten
Stadslandbouw Arnhem