Ruud Jan Kokke: bijzondere ontwerpen voor ingewikkelde projecten

5 Minuten
Bizar bazar Ruud Jan Kokke

De meubels die Ruud Jan Kokke ontwerpt, zijn over de hele wereld bekend. Stoelen en krukken die door Kokke werden ontworpen, zijn te vinden in musea van Kopenhagen tot New York. Maar in Arnhem is Ruud Jan Kokke vooral bekend van de bijzondere ontwerpen die hij maakte voor de inrichting van gebouwen en horecalocaties.

Het ontwerpbureau van Ruud Jan Kokke is, vaak samen met kunstenaars en andere vakmensen, verantwoordelijk voor een aantal bijzondere ontwerpen in de stad. “We zijn geen ontwerpbureau dat verantwoordelijk is voor een standaard kantoorinrichting”, vertelt Kokke. “Het zijn vaak ingewikkelde projecten voor bijzondere gebouwen waar wij een ontwerp voor maken. De ontwerpen zijn allemaal heel verschillend, maar dat is de rode lijn.”

Eusebiuskerk ontwerp Ruud Jan Kokke

Eusebiuskerk
Een van die ontwerpen betreft de nieuwe toegangsdeuren van de Eusebiuskerk. Vier kolossale monumentale deuren van aluminium en staal vormen de nieuwe publiekstoegang aan de noordzijde van de kerk. Kokke: “Er lag al een conceptontwerp voor de deuren, maar ze kwamen er niet uit hoe dat uitgevoerd moest worden. Ik sprak toevallig Peter Koelewijn, die de restauratie van de Eusebius leidt. Hij vroeg of ik kon helpen. We zijn toen samen met architect Rob Nijenhuis aan de slag gegaan. Helaas overleed hij. Wij hebben het project toen afgemaakt. Het ontwerp is iets veranderd, maar het basisidee is hetzelfde gebleven.”

De grootste uitdaging van het project werd gevormd door de constructie, die vanwege het gewicht van de deuren vrij imposant is. Kokke wist de constructie slim weg te werken. “Ik heb een frame ontworpen dat achter de tekst verscholen zit. Het was een enorme uitdaging, maar ik ben heel blij met het resultaat.” Ruud Jan Kokke is nog volop bezig met het project. “Er komt ook een nieuwe entree aan de zuidzijde van de kerk. In de kerk zelf zijn we nog bezig met hekwerk, onder andere bij een van de kapellen en bij het graf van Karel van Gelre.”

Bizar Bazar
Eerder was Ruud Jan Kokke ook verantwoordelijk voor de nieuwe inrichting van een andere kerk. Een paar jaar geleden werd de voormalige Lutherse kerk getransformeerd tot restaurant en hotel Bizar Bazar. Samen met zijn partner Petra Hartman toverde Kokke de kerk om tot een flamboyante horecagelegenheid. In de kerk zelf zit een restaurant. De hotelkamers bevinden zich op vijf meter hoogte aan de zijkant van de kerk. “Kokke: “Als je slaapt in de kerk, kijk je uit over een binnenstraat. Dat is het idee. Protestante kerken zijn over het algemeen heel sober, maar deze kerk heeft een rijk beschilderd plafond en heel rijk houtsnijwerk. Daar heb ik met ons ontwerp op doorgewerkt.”

Bizar Bazar Ruud Jan Kokke

Stadhuis
Een ontwerp van een heel andere orde is de opknapbeurt die Kokke gaf aan het stadhuis. “Ik was gevraagd om de buitenruimte bij het stadhuis te herstellen”, vertelt Kokke. “Het plein bij het stadhuis was behoorlijk verwaarloosd. We hebben daar een reconstructie voor gemaakt van bloembakken tot fietsnietjes. Daarna werden we gevraagd om ook de binnenruimte aan te pakken.”

Kokke maakte onder andere een nieuw ontwerp voor de raadszaal. “Dat was een oude feodale opstelling, met de raadszetels in een carré-opstelling en het college van B&W op een podium. We hebben dat open en toegankelijk gemaakt. Publiek kan nu in de raadszaal zelf de vergaderingen volgen, in plaats van op een balkon. We hebben gekozen voor een cirkelvormige opstelling met in het midden een aantal interruptiemicrofoons. Vroeger hadden alle raadsleden een eigen microfoon op tafel. Nu moeten ze opstaan. Dat zorgt voor een levendiger debat.”

Kokke benadrukt dat hij niet de enige was die verantwoordelijk is voor het ontwerp van de raadszaal. “We hebben een communicatiedeskundige ingehuurd voor de ideale vergaderopstelling, de wandschildering is van Ad Gerritsen en het tapijt is een ontwerp van Petra Hartman. In totaal werkten er twaalf mensen mee.”

Stadhuis ontwerp van Ruud Jan Kokke

Horecapaviljoen Stadsblokkenwerf
Bijzonder is ook het ontwerp dat Ruud Jan Kokke in 2016 maakte voor het horecapaviljoen bij de Stadsblokkenwerf. “Hier stond vroeger de grote ASM-werf. Tegenwoordig bevindt zich hier een klein historisch werfje. Ze vroegen mij of ik gratis een ontwerp voor een paviljoen wilde maken, want er was geen geld. Omdat er geen geld was, leek het me leuk om iets te ontwerpen dat alleen maar uit oud ijzer bestaat.” Nadat er een ontwerp was gemaakt, werd er oud ijzer gezocht. Met behulp van veel vrijwilligers, waaronder leerlingen van het REA College, werd het paviljoen gebouwd. Kokke: Het is een geslaagd project. Het is er altijd heel erg druk en er heerst een leuke sfeer.” Het ontwerp van Ruud Jan Kokke trok ook buiten Arnhem de aandacht. Kokke: “Het horecapaviljoen werd genomineerd voor de Nederlandse Staalprijs.”

Ontwerp van Ruud Jan Kokke - Werf

Meer over de ontwerpen van Ruud Jan Kokke.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Arnhem waterstofstad nummer 1

2 Minuten
Waterstofauto team HAN in Londen