Revolutionair GelreDome is nog altijd spraakmakend

2 Minuten
Snollebollekes Gelredome

Wat is de overeenkomst tussen Madonna, Lionel Messi, Mick Jagger, Marco Borsato, Lieke Martens, en Prince? Ze speelden allemaal in GelreDome! Je zou het niet zeggen, maar GelreDome staat er alweer ruim twintig jaar. Bij de opening in 1998 was het multifunctionele stadion revolutionair. Het is het eerste stadion ter wereld met een uitschuifbaar veld én een dak dat open en dicht kan.

Gelredome

Het was niet de eerste en ook niet de laatste keer dat de wereld zich verbaasde over een hightech innovatie uit Arnhem. GelreDome hebben we te danken aan Karel Aalbers, destijds de grote man van Vitesse. Stadion Nieuw Monnikenhuize was weliswaar beregezellig, maar Vitesse was allang niet meer dat clubje uit de Eerste Divisie. Vitesse speelde Europees voetbal. Het oude stadion was minstens één maatje te klein.

Badr Hari in Gelredome

Een veld als een luciferdoosje
Aalbers wilde niet alleen een nieuw stadion, maar ook een plek waar probleemloos andere evenementen gehouden konden worden. Pratend met architecten werd al snel geconcludeerd dat er een flexibel dak op het nieuwe stadion moest komen. Open bij voetbal, dicht bij concerten. Dat probleem was snel getackeld. Maar dat gras. Dat was wel een probleem. Popconcerten en grasmatten gaan slecht samen. Hoe bescherm je het gras tegen een op Springsteen losgaande menigte?

Volgens de legende diende de oplossing zich aan toen Karel Aalbers tijdens een van de vergaderingen een sigaar wilde aansteken en zijn lucifers liet vallen. Het luciferdoosje vloog open en de oplossing lag op de grond. GelreDome kreeg een veld als een uitschuifbaar luciferdoosje. Bij voetbalwedstrijden wordt het veld onder de zuid-tribune door naar binnen geschoven. Bij andere evenementen ligt het veld buiten. In vijf uur tijd kan GelreDome omgebouwd worden van voetbalstadion naar concertzaal.

veldschuif

Symphonica in Rosso
Naar schatting hebben inmiddels zo’n 25 miljoen bezoekers GelreDome bezocht. Voor een wedstrijd van Vitesse of een interland van Oranje. Voor Symphonica in Rosso met Marco Borsato of met Doe Maar. Of voor een van de honderden andere evenementen die in GelreDome zijn gehouden. Van Monster Trucks tot Dance events: GelreDome is met recht een multifunctionele evenementenlocatie. GelreDome is meer dan twintig jaar na de opening nog altijd spraakmakend. Zo weten we nu al dat er in de zomer van 2022 vanuit de hele wereld gekeken wordt naar de finale van het WK volleybal voor vrouwen in.. GelreDome.

Voor meer informatie kijk op Gelredome.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Arcadis: circulair en snel een beetje!

3 Minuten
Kabelbaan Arcadis