Arnhems Buiten: nieuwe energie en nieuwe geschiedenis

2 Minuten
Arnhems Buiten

Wanneer je wandelt over de groene en boomrijke lanen van Arnhems Buiten, kun je je niet voorstellen dat je over een bedrijventerrein wandelt. Dit voelt als een landgoed, met verspreid tussen de bomen een aantal monumentale gebouwen. Welkom op Bedrijvenpark Arnhems Buiten.

Ooit was dit lommerrijke terrein op een heuvel inderdaad een landgoed. Tijdens de Slag om Arnhem werd hier zwaar gevochten. Na de oorlog was dit 37 hectare grote terrein vooral bekend als het hoofdkantoor van de Kema. Tegenwoordig wordt hier nieuwe geschiedenis geschreven in de verzameling bedrijven die samen Arnhems Buiten vormt. Op Arnhems Buiten is een aantal van de meest innovatieve bedrijven van Nederland gevestigd. Dankzij haar Kema-verleden, draagt het bedrijvenpark de geschiedenis van de stroomvoorziening in Nederland in zich. Arnhems Buiten is het epicentrum van energie- en milieutechniek en aanverwante hightech bedrijven. Hier vind je grote landelijke spelers waaronder Tennet, die een energiek netwerk vormen samen met innovatieve startups en onderwijsinstellingen.

elektriciteitsmast

Clubhuis annex broedplaats
Deelgebied de Hes wordt de komende jaren door Amvest herontwikkeld tot een woongebied. De samenwerking tussen bedrijven, instellingen en onderwijs wordt op allerlei manieren bevorderd in verzamelgebouwen waar ruimte is voor ondernemen, ontmoeten en onderzoeken.

Arnhems Buiten
Tennet
Arnhems buiten

Bakermat
DNV-GL is de oudste bewoner van Arnhems Buiten. DNV-GL is het bedrijf dat de Kema overnam. Caroline Kamerbeek van DNV-GL: “Hier in Arnhem bevindt zich het hoofdkantoor van de businessunit Energie, met driehonderd medewerkers. We hebben de kennis in huis van alle aspecten van energieopwekking, tot elektriciteitsnetwerken, energieopslag en energiegebruik. Arnhems Buiten is onze bakermat.”

Een ander bedrijf op Arnhems Buiten dat zich bezighoudt met energie is ElaadNL. Hét kennis- en innovatiecentrum op het gebied van de laadinfrastructuur in Nederland. ElaadNL is een initiatief van de Nederlandse netbeheerders. Door hun onderlinge betrokkenheid via ElaadNL krijgen de netbeheerders een overzicht van de maatregelen die genomen moeten worden om het netwerk betrouwbaar en betaalbaar te houden en de ontwikkeling van E-mobiliteit mogelijk te maken. Op Arnhems Buiten worden innovatieve oplossingen onderzocht die grote voordelen voor de samenleving opleveren.

Elektrische mobiliteit
Dankzij de innovatieve bedrijven én de geweldige ligging, is Arnhems Buiten een gewilde evenementenlocatie voor bedrijven. Zo was er onlangs het ‘CharIN Testival’. Uit de hele wereld kwamen grote autofabrikanten zoals Tesla, Volvo en BMW naar Arnhems Buiten om van elkaar te leren en  tot een standaardisering bij elektrische mobiliteit te komen. Kennisuitwisseling moet ervoor zorgen dat elektrische auto’s zonder problemen snel opgeladen kunnen worden, ook wanneer er straks miljoenen rondrijden. Net zoals vroeger ligt de bakermat van veel elektrische nieuwe ontwikkelingen nog steeds in Arnhem. Mocht je interesse hebben om onderdeel te zijn van die nieuwe geschiedenis: er zijn nog een paar historische bedrijfsruimten te huur!

Voor meer informatie kijk op Arnhems Buiten.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

5 Arnhemse innovaties die de wereld veroverden

4 Minuten
lampjes