Arnhem waterstofstad nummer 1

2 Minuten
Waterstofauto team HAN in Londen

Arnhem staat bekend als de waterstofhoofdstad van Nederland. Dat is niet zomaar een titel die uit de lucht is komen vallen. Zowel bij de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) als bij een groot aantal innovatieve bedrijven in Arnhem wordt hard gewerkt aan commerciële toepassingen van deze groene brandstof.

Waterstof levert een belangrijke bijdrage aan de energietransitie. Op dit moment bestaat ongeveer 80 procent van de energie die we in Nederland gebruiken uit fossiele brandstoffen zoals aardgas en olie. Om de uitstoot van CO2 omlaag te brengen, wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling van groene alternatieven. Een van die alternatieven is waterstof. Waterstof stoot geen CO2 uit, maar alleen water en zuurstof.

Waterstoflab
In Arnhem wordt op meerdere manieren gekeken naar toepassingen van waterstof. Zo is er bij de HAN het Waterstoflab. Studenten van HAN Automotive bouwen hier de auto van de toekomst. Met de waterstofauto die de studenten ontwikkelden doen de studenten mee aan de jaarlijkse Shell Eco-Marathon; een Europese wedstrijd met 140 deelnemers. Dat de HAN voorop loopt bij de ontwikkeling van waterstofauto’s blijkt uit het resultaat. Bij de laatste editie van de de Shell Eco-Marathon bemachtigde het team van de HAN de derde plek in de Urban Concept categorie.

Duurzame energie in het hydroteam van de HAN

Bedrijfsleven
Bij de ontwikkeling van de auto werken de studenten van de HAN nauw samen met het bedrijfsleven in Arnhem. Éénn van de partners van het Waterstoflab van de HAN is Industriepark Kleefse Waard (IPKW), waar pionierende bedrijven zich bezighouden met waterstof. Zo is er bijvoorbeeld Elestor, waar waterstofbromide batterijen ontwikkeld worden. Deze batterijen zijn veel goedkoper en duurzamer dan de klassieke batterij. De huidige gangbare batterijen maken gebruik van schaarse grondstoffen, waardoor energieopslag duur is. De flowbatterij van Elestor lost dat probleem op.

Elestor Batterijopslag Arnhem

Een ander bedrijf dat zich bezighoudt met commerciële toepassing van waterstof is HyMove. Dit bedrijf ontwikkelt waterstofbussen. Het gebruik van waterstofbussen lijkt toekomstmuziek, maar de bus die in Arnhem ontwikkeld is, rijdt al! Waterstofbussen worden ingezet op de Veluwe door Syntus. De waterstofbus maakt gebruik van hightech die is ontwikkeld door Nedstack, een ander Arnhems bedrijf dat zich bezighoudt met waterstof. Nedstack is één van hooguit vijf leveranciers in de wereld van brandstofcellen voor voertuigen.

Hymove bus Arnhem

Andere bedrijven in het waterstofcluster in Arnhem zijn compressorenfabrikant HyET Hydrogen, installatiebedrijf MTSA Technopower en HyGear. HyGear is leverancier van industriële gassen, waaronder met name waterstof. Dat waterstof niet alleen wordt toegepast als energiebron voor vervoersmiddelen, wordt bewezen door de Eusebius. Een deel van de straalkachels in de kerk werkt binnenkort niet alleen op gas, maar ook op waterstof, geleverd door het Arnhemse bedrijf Hymatters. De titel waterstofhoofdstad van Nederland is met recht iets waar Arnhem hard aan werkt!

Lees meer over Elestor, HyMove, MTSA en HyGear.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

5 Arnhemse innovaties die de wereld veroverden

4 Minuten
lampjes