Arnhem Onderneemt met Rianne van Botma & van Bennekom

4 Minuten
Botma & van Bennekom

Arnhem zit vol inspirerende ondernemers. Rianne van Botma & van Bennekom is daar een van. Ze maakt en verkoopt natuurlijke verzorgingsproducten en opende dit jaar een winkel aan de Sonsbeeksingel. 

Rianne
Rianne
Rianne

Wat is je naam?
Rianne Botma

Waar ben je geboren?
In Harlingen.

Hoe ben je in Arnhem terechtgekomen?
We zaten met Botma & van Bennekom een tijd op een industrieterrein in Duiven. Op een gegeven moment kregen we steeds meer klanten en vonden veel mensen het leuk om ook eens te komen kijken. We vonden die plek niet zo representatief en het leek ons ook leuk een winkeltje te openen. Toen namen we contact op met de Volkshuisvesting en ging het snel. Ik kwam hier kijken en kreeg direct tranen in mijn ogen. Het voelde goed. We hebben een mooie winkel, genoeg ruimte om zeep te maken én een kelder waar de zeep kan rijpen.

Wat verkoop je?
Ik verkoop natuurlijke verzorgingsproducten van biologische ingrediënten. We staan voor minimaliseren in de badkamer. Daarom willen we dat onze producten zoveel mogelijk toepassingen hebben. Daarnaast verkopen we een stukje ambacht. Eigenlijk zijn het ook gewoon kleine kunstwerken.

Waarom verkoop je dat?
Ik heb altijd veel liefde gehad voor natuurlijke en echte materialen. Toen ik een keer op vakantie was in La Palma heb ik een vrouw ontmoet die zelf zeep maakte. Ik was zo onder de indruk. Het is mooi, het ruikt lekker en iedereen wordt er blij van. Het leek me leuk om dat ook te doen en mensen blij te maken met een mooi product.

Een vriendin van mij (van Bennekom) studeerde Business Development. Ze zei: ’ga jij maar wat maken, dan ga ik het verkopen’. Toen begon het avontuur. We begonnen met proefpakketten die we voor 5 euro op Facebook verkochten in ruil voor een evaluatie. Mensen vonden het meteen leuk dus dat was een goed begin.

Wat wil je bereiken?
Ik vind dat we al heel veel hebben bereikt. Op korte termijn hoop ik dat we lokaal meer kunnen verkopen en dat mensen steeds meer naar de winkel komen. Op de lange termijn willen we een boerderij waar veel dingen samenkomen. Daar kunnen we concerten organiseren, eigen kruiden verbouwen, zeep maken… dat lijkt ons heel fijn.

Wie of wat inspireert jou?
De natuur. Maar ook de verandering die nu plaatsvindt van consumptiemaatschappij naar bewuster koopgedrag en lokaal ondernemen.

Welk boek zou iedereen gelezen moeten hebben?
Het Zoutpad. Dat boek geeft me het vertrouwen dat zelfs als alles je wordt afgepakt, het alsnog wel goedkomt.

Welke film of serie zou iedereen gezien moeten hebben?
De serie Six Feet Under. Ik heb hem lang geleden gekeken, maar hij blijft me altijd bij.

Wat is jouw tip aan andere ondernemers?
De beste leerschool is de praktijk. Je leert echt het meest door het gewoon maar te gaan doen.

Wat vind je leuk om te doen in Arnhem?
In Arnhem genieten we het meest van de natuur en de ruimte. Ik vind het leuk om in de zomer met de kinderen naar het Watermuseum te gaan. Maar ook lekker veel het bos in, wandelen fietsen en uit eten gaan.

Welke andere Arnhemse ondernemer inspireert jou?
Dat zijn er eigenlijk wel veel. Hul le Kes is zo goed bezig. Het tegengeluid dat ze in de modewereld laten horen, dat vind ik heel mooi. Maar ook Floris Schoonderbeek, hoe hij de natuur gebruikt binnen zijn ontwerp. We willen in de toekomst graag een regenton van Floris in de winkel hebben en dan alle zeepjes met regenwater maken. Zo blijven we altijd in ontwikkeling.

Klik hier voor meer informatie of om te bestellen bij Botma & van Bennekom. Wil je meer weten over starten in Arnhem en ondernemerschap? Kijk dan eens bij Startclub Arnhem of stel je vraag aan de ondernemersdesk van de gemeente.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Omfiets-brood van Tom van Otterloo

2 Minuten
Tom van Otterloo Arnhem