Arnhem heeft eigen USE-IT kaart voor internationale student en jonge toerist

3 Minuten
Use-it map Arnhem

Als je als jongere nieuw bent in een stad, is het lastig uit te zoeken waar je zijn moet. Vooral als je de taal niet spreekt. Met de USE-IT kaart wordt dit een stuk eenvoudiger. De USE-IT kaart is een kaart die door lokale jongeren in elkaar is gezet om internationale studenten en jonge toeristen in Arnhem wegwijs te maken. Want wie kent de stad nou beter dan een local?

Julia, Iris, Lisa, Lieselotte en Martha zijn vijf vriendinnen die regelmatig stedentrips maken. Tijdens die trips gebruiken ze altijd de USE-IT kaart. ”Met zo’n kaart kom je op plekken die je anders niet ziet. Het voegt dus echt wat toe aan je reis’’, vertelt Julia. Toen Julia en haar vriendinnen gingen studeren en vrienden kregen die niet bekend waren met Arnhem, vonden ze het tijd voor een USE-IT kaart Arnhem.

Voorkant USE-IT map

Wereldwijd concept
USE-IT is een bestaand concept dat in verschillende landen en steden gebruikt wordt. Onder andere Oslo, Praag en Parijs hebben een USE-IT kaart.  Met de kaart kunnen internationale studenten en jonge toeristen zien wat de leukste plekken van Arnhem  zijn en wat ze echt niet moeten missen. De input kwam niet alleen van Julia en haar vriendinnen. Er is veel rondgevraagd en onderzoek gedaan naar plekken die populair zijn bij studenten.

Rubrieken
”We mochten alles zelf doen, van de vormgeving tot de teksten. Er zijn een aantal voorwaarden waar je rekening mee moet houden, maar verder mag je zelf los”, vertelt Julia. Een van die voorwaarden is dat er een spoedcursus geschiedenis van de desbetreffende stad op staat. De ijstijd, Romeinen, Market Garden en zelfs Loesje komen langs.

Use-IT map studenten

Act like a local
Met de USE-IT kaart Arnhem leren toeristen en internationale studenten de parels van de stad kennen, maar ook de mensen en de cultuur. De rubriek Act like a local wijdt de lezer in, in het doen en laten van de ’Ernemmer’. Onder deze rubriek vallen tijdelijk ook de lokale coronamaatregelen. Naast deze rubrieken vind je op de kaart ook een speurtocht door Park Sonsbeek, een street-art route en de leukste tips van lokale jongeren.

Kleurrijke Streetart van een duif

Leren door te doen
Een project als dit organiseren, dat vergt nogal wat doorzettingsvermogen. Iets waar de initiatiefnemers van de USE-IT kaart Arnhem gelukkig genoeg van bezaten. ”Toen we begonnen met de kaart, hadden we geen idee wat er allemaal bij kwam kijken”, vertelt Julia. ”We moesten bijvoorbeeld een eigen Stichting opzetten om sponsorgeld te kunnen ontvangen. Zelfs het openen van een zakelijke bankrekening was nieuw voor ons.”

Maar spijt? Dat hebben ze geen moment gehad. Na vallen en opstaan doen de jongeren ondertussen niet meer onder voor een goed geolied projectteam. ’’We zijn ontzettend trots op het resultaat en zouden het zo weer doen. Sterker nog: we gaan het weer doen. De kaart wordt ieder jaar vernieuwd en dat willen wij volgend jaar weer op gaan pakken.’’ De USE-IT kaart Arnhem is online en binnenkort op verschillende punten (cafés, restaurants, hostels)  in de stad te vinden.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Product design, made in Arnhem

3 Minuten
Waterworks Floris Schoonderbeek