Alle Arnhemse kunst in de openbare ruimte verzameld op buitenkunstarnhem.nl

3 Minuten
Borstentros Maria Roozen

Voor alle kunstliefhebbers en zij die nog niet weten dat ze kunstliefhebber zijn!

Arnhem heeft zoveel kunstwerken in de openbare ruimte, dat de stad makkelijk als openluchtmuseum door kan gaan. Maar toch beseffen we het ons niet altijd. De kunst waar je dagelijks langsloopt, wordt vanzelfsprekend en de werken die buiten je eigen routes staan, blijven onontdekt. Maar dat kan anders! Dankzij deze nieuwe website kun je alle kunst in de openbare ruimte van Arnhem met nieuwe ogen bekijken.

Buitenkunst.nl geeft je informatie over alle kunstwerken die eigendom of in beheer van de gemeente Arnhem zijn. Je kent vast de Lazy King in Sonsbeek, The Spitting Leaders in Presikhaaf en All Happy Now (beter bekend als de meditatieheuvel) in de Vlindertuin, maar wist je dat er in totaal wel 230 kunstwerken staan? Er is zoveel te ontdekken!

kunst in Arnhem

Kaart vol kunst
Op de website van Buitenkunst kun je op de kaart langs verschillende kunstwerken scrollen en informatie vinden. Zo leer je ook over kunstwerken die je wel kent dingen die je misschien nog niet wist, waardoor je weer met andere ogen naar het kunstwerk kijkt. De kaart geeft een mooi overzicht van alle werken en waar ze precies staan. Zo kun je voor je volgende bezoek aan een deel van de stad, van tevoren kijken langs welke werken je komt.

Buitenkunst website - kaart

Zonder jaarkaart of entreegeld
Het leuke aan kunst in de openbare ruimte, is dat je er geen museumjaarkaart voor hoeft te hebben en ook geen prijzige tickets hoeft te kopen. Daarnaast hoef je er geen dag voor uit te trekken. Het is laagdrempelig en iedereen kan van kunst in de openbare ruimte genieten. Via de plattegrond zijn de locaties van de kunstwerken te vinden, zo kan je eenvoudig naar een kunstwerk navigeren. Ook zijn er routes te vinden die je meenemen langs de meest uiteenlopende werken door heel Arnhem. Bij alle kunstwerken op straat zijn binnenkort ook QR-codes te vinden. Zodat je gemakkelijk wat meer achtergrondinformatie over een kunstwerk kan terugvinden op straat.

Wandel mee met de kunstcast
Wil je al wandelend meer te weten komen over de kunstwerken? Dan is de kunstcast ideaal. In deze podcast nemen de makers je mee door verschillende wijken, om daar de kunstwerken te ontdekken. In de eerste aflevering loop je van Geitenkamp naar Monnikenhuizen langs vier verschillende kunstwerken. Lotte Bijl is één van de makers van de kunstcast.

Wildgewelf

‘’We doen dit met ons collectief Wildgewelf, allemaal oud-studenten van de opleiding Creative Writing van ArtEZ. Geen van ons is in Arnhem geboren, maar we zijn wel alle zes wel in de stad blijven wonen en van de stad gaan houden. Voor ons was de podcast dus ook een manier om nieuwe stukken te ontdekken. We wilde eerst door Klarendal gaan, maar Geitenkamp en Monnikenhuizen waren voor ons en ik denk voor velen minder bekend’’, vertelt Lotte.

‘’Je hoort ons in de podcast vrij associëren over wat er bij ons opkomt als we naar de kunstwerken kijken. In zo’n oude en historische wijk opeens een kunstwerk in de openbare ruimte zien is heel bijzonder. Het doorbreekt de dagelijkse sleur en juist omdat kunst in de openbare ruimte voor iedereen altijd toegankelijk is, maakt dat het extra mooi. We hebben nu één aflevering gemaakt en wachten even hoe dit opgepakt wordt. Het lijkt ons leuk om er meer te maken, want er is nog veel te ontdekken.‘’

Bekijk hier de website buitenkunstarnhem.nl of beluister meteen de podcast. Wil je meer weten over kunst in Arnhem? Lees dan dit artikel over kunst in de openbare ruimte.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Koninklijke Burgers’ Zoo: een dierentuin met een passie voor natuurbehoud

3 Minuten
Koninklijke Burgers' Zoo Natuurbehoud Belize