Welkom in Arnhem #5: Interieurstudio Poelmann & van Zwieten

5 Minuten
Loopvis Residence

Arnhemmers Anne Poelmann en Jet van Zwieten leerden elkaar kennen tijdens het vormgeven van de lokale Buurtfabriek. De samenwerking ging lekker en na vele wandelingen in de coronatijd, begonnen ze onder het mom ‘never waste a good crisis’ hun eigen interieurstudio. Ze sleepten direct een groot project binnen; de complete styling van het Arnhemse Loopvis in het Coehoorngebied. Het belooft een bruisende plek te worden, met de winkel van Loopvis, horeca, het kantoor van Poelmann & van Zwieten én ruimte voor artists in residence.

Toen Anne en Jet net bedacht hadden samen iets neer te zetten, kwam de opdracht voor het interieurontwerp van de nieuwe vestiging van Uitgeverij Loopvis al snel langs. ‘’We moesten alles in sneltreinvaart neerzetten. We hadden nog geen logo, website, foto’s en noem maar op. Het heeft ons wel geholpen goed te kijken naar wat we willen en te focussen. Deze klus is geweldig, want we mogen helemaal los!’’ vertelt Anne.

‘’Wij willen meer doen dan alleen een ruimte inrichten. We zetten grotere bedrijfsmatige concepten neer. Wat we hier bijvoorbeeld gaan doen, is dat het een kantoor is, een winkel, maar ook een expositieruimte. Om het helemaal af te maken, creëren we samen met Loopvis achter de winkel een plek voor artists in residence. In het hoe en wat krijgen we veel ruimte, zegt Jet.

Jet en Anne

Totaalconcept
Het was niet geheel toevallig dat de samenwerking tussen de twee Arnhemse ondernemers vanaf het begin zo goed ging. Anne en Jet vullen elkaar op werkgebied enorm goed aan. Anne is opgeleid aan de Academie Artemis. Met haar eigen bedrijf deed ze interieurdesignprojecten in de retail, horeca en particuliere sector. Jet studeerde af aan de Design Academy Eindhoven en is gespecialiseerd in grafisch ontwerp.

‘’Juist door deze combi, kunnen we onze klanten een totaaladvies bieden. Het gaat veel verder dan het inrichten van een kamer. We kijken hoe de identiteit van een bedrijf kan worden doorvertaald in de gehele ruimte’’ vertelt Jet. ‘’En dan is het fijn dat we alles kunnen bieden, want we denken niet alleen mee over de inrichting, maar kunnen ook een logo, bijzondere belettering, behang of een compleet nieuwe visuele identiteit ontwerpen’’, vult Anne aan.

Poelmann van Zwieten

‘’Een duurzaam interieur betekent allang niet meer dat je riet op je muren moet smeren.’’

Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in het werk van Poelmann & van Zwieten. ‘’We moeten anders gaan leven en dat zie je in veel branches al gebeuren, maar de interieurbranche blijft nog een beetje achter. Mensen associëren duurzaam nog steeds met geitenwollensokken. Een duurzaam interieur betekent allang niet meer dat je riet op je muren moet smeren. Iets is niet óf mooi óf duurzaam. We kijken juist naar materialen en producten die mooi, comfortabel én duurzaam zijn’’, zegt Anne.

‘’En daarbij kopen we ook graag lokaal en hergebruiken we materiaal. Duurzaamheid zit hem niet alleen in de producten, maar ook in het design zelf. Als we alles inrichten op de trends die er zijn, willen mensen volgend jaar alweer iets anders. We vinden het belangrijk om te kijken naar een duurzaam design dat tijdloos is. We raden klanten aan iets te kopen dat wat meer kost, maar een stuk langer meegaat en niet iets voor een prikkie te kopen wat dan over een paar maanden weer stuk is’’, vertelt Jet.

Design Poelmann en van Zwieten

Een kast vol keuzes
Die visie op het verduurzamen van interieurontwerp willen Anne en Jet delen. Ze schreven een plan voor ‘De groene kast’ die het maken van duurzame keuzes makkelijker maakt. ‘’Wat we gemerkt hebben, is dat het best lastig is om materiaal te kiezen dat duurzaam is. Je hebt al materiaal waar je bekend mee bent en waarvan je weet wat het doet. Het kost tijd om te onderzoeken wat duurzame alternatieven zijn en hoe die er in het echt uitzien. Om dit probleem een beetje op te lossen, willen we graag een kast maken waar we allerlei duurzame stoffen en materialen in etaleren. Iedereen kan dan komen kijken. Om inspiratie op te doen, maar ook om gewoon even te voelen en te ruiken’’, zegt Anne.

‘’Het worden dingen die ook echt leverbaar zijn en het liefst zoveel mogelijk lokaal. We hopen hier veel mensen mee te inspireren om anders te gaan kijken naar duurzaam materiaal. Zowel particulieren als bedrijven’’, zegt Jet.

DSC_0089

Culturele hotspot
De verbouwing van het pand in Coehoorn duurt nog even, omdat er weinig aannemers beschikbaar zijn. De winkel van Loopvis is al wel open voor bezoek. Als het klaar is, wordt het een creatieve plek met een cultureel maatschappelijke functie. Mensen kunnen naar exposities komen kijken, lekker in de winkel van Loopvis rondsnuffelen of gewoon een kop koffie komen drinken. Anne en Jet blijven hier voorlopig ook met hun kantoor. Als de kunstenaars in residence er dan straks zitten, hebben ze altijd iemand om mee te sparren. En dat is iets waar ze naar uitkijken. Want als de twee één ding geleerd hebben het afgelopen jaar, is het dat je de tofste dingen creëert als je samenwerkt.

Kijk op de website of Instagram voor meer informatie over Poelmann & van Zwieten. Wil je Marije van Loopvis beter leren kennen? Lees dan dit verhaal.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Internationale rol voor Arnhem in de energietransitie

2 Minuten
Connectr impressie