Van Hall Larenstein: studeren aan de duurzaamste Hogeschool van Nederland

5 Minuten
van Hall Larenstein studenten

Van Hall Larenstein is de meest duurzame hogeschool van Nederland én de eerste hogeschool die MVO-erkend is. De hogeschool biedt studies aan binnen thema’s als voeding, dier, milieu, water, groene leefomgeving en internationale handel. Op Van Hall Larenstein worden studenten opgeleid tot professionals en leiders in duurzaam denken en doen. Benieuwd hoe het is om te studeren aan de meest duurzame hogeschool van Nederland? Twee studenten vertellen. 

Nog even en dan zijn Heleen de Lange en Pleun Kievits klaar met hun studie. Heleen en Pleun zijn allebei vierdejaars studenten aan Van Hall Larenstein, waar ze de opleiding Management van de Leefomgeving doen. Voor hun studie kwamen ze in Arnhem te wonen. Naast studeren, genieten ze ook regelmatig van een biertje bij Strand Zuid of een picknick aan de Rijn met vrienden.

van Hall Larenstein studenten

Nadat Pleun haar middelbare school in Hilversum had afgerond, wist ze nog niet precies wat ze voor vervolgopleiding ging doen. “Ik heb een tussenjaar genomen en overal in Nederland open dagen bezocht, waaronder ook de open dag bij Van Hall Larenstein. Toen ik hier kwam wist ik het meteen: hier wil ik studeren!”

Heleen: “Ik kom uit Kapelle Biezelinge in Zeeland. Ik heb na mijn Havo eerst een half jaar lang de Pabo gedaan aan de Hogeschool Zeeland. Maar na een half jaar ben ik gestopt en op zoek gegaan naar een studie die beter bij mij past. Zo kwam ik bij van Hall terecht.”

Niet meer weg uit Arnhem
“Het fijne van Van Hall Larenstein is dat het een kleinschalige opleiding is. Toen ik begon met mijn studie kende ik niemand, maar je studeert hier in een warme omgeving. Zowel de studie als de studenten. Dat is fijn.”

Dat wordt volmondig beaamd door Heleen: “De sfeer op de opleiding is echt heel fijn. Als je bijvoorbeeld in de Mediatheek zit en je zit een beetje hardop te mopperen omdat een programma niet goed werkt, komt er meteen een andere student naar je toe om je te helpen.”

duurzaamheid

Wanneer ze klaar is met haar studie, is Pleun van plan om in Arnhem te blijven. “Ik heb hier een hele vriendengroep opgebouwd en werk als onderwijsassistent. Maar ik moet eerst nog afstuderen. Ik doe een brede opleiding en wil hierna doorstuderen. Komende tijd ga ik nadenken over wat ik wil. Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Ik heb de tijd en de ruimte in Arnhem.”

Heleen is van plan om na haar studie weer terug te gaan naar Zeeland. “Tenminste: ik heb dat altijd gezegd”, vertelt Heleen. “Maar ik had mijn stage bijvoorbeeld ook in Zeeland kunnen doen en die heb ik ook gewoon in Arnhem gedaan. Ik heb stage gelopen bij de Groene Rijders. Zij doen stadsdistributie met fietsen om op die manier de uitstoot van uitlaatgassen tegen te gaan.”

Voor de Groene Rijders onderzocht Heleen of er bij de horeca in Arnhem behoefte was aan de groene distributie van de Groene Rijders. “Ik ben samen met een andere student bij de Arnhemse horeca langsgegaan om van hen te horen wat zij nodig hebben.” Als je een bakfiets van de Groene Rijders voorbij ziet komen, kan het zo maar zijn dat Heleen erop rijdt. Ze bleef na haar stage bij de Groene Rijders werken als fietskoerier.

Groene Rijders Arnhem stad

Duurzaam innoveren
Steeds meer bedrijven en bewoners werken aan een duurzame groene toekomst. In de opleiding’ Management van de Leefomgeving’ leer je alles wat je nodig hebt om gebieden te ontwikkelen en steden in te richten. Door slimme innovaties toe te passen en oplossingen te bedenken, leren studenten om een duurzamere en beter leefbare omgeving te realiseren. Van Hall past wat dat betreft perfect bij Arnhem waar veel gebeurt op het gebied van duurzaam innoveren.

”Onze opleiding sluit goed aan bij veel zaken waar in Arnhem de schijnwerper op staat”, vertelt Pleun. “Dan kun je denken aan zaken als vergroenen, verduurzamen en burgerparticipatie. Op die vlakken gebeurt in Arnhem heel veel. Dat zijn ook de dingen waar ik mij mee bezighield tijdens mijn stage bij Arnhem Klimaatbestendig. Het was een oriënterende stage, maar ik had meteen een belangrijke rol.”

Van Hall Larenstein studenten

Naast hun studie spelen Heleen en Pleun samen in een bandje. Pleun: “We hebben dit jaar opgetreden tijdens de introdag op Van Hall Larenstein en vorig jaar speelden we op een muziekfestival voor 900 man in Amersfoort. Ik ben met muziek opgegroeid en ik zou best meer willen doen met muziek. Misschien dat ik na mijn studie maar conservatorium moet gaan doen. Die hebben we ook hier in Arnhem. 😉 ”

Lees hier meer over Van Hall Larenstein. Wil je meer weten over studeren in Arnhem? Kijk dan eens bij Arnhem Studiestad. Hier vind je verhalen van studenten, tips en alles wat je moet weten over studeren in Arnhem.

Foto’s studenten: Simone-Michelle de Blouw

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Welkom in Arnhem #3: Concept store Vmarkt

3 Minuten
Vmarkt Arnhem