Stage bij Introdans: de vrijheid om te dansen en te zijn wie je bent

4 Minuten
stage bij Introdans repetitie

Op 17 september 2020 trad Introdans in de Eusebiuskerk in Arnhem op met de wereldpremière van de voorstelling Sustained Resonance. Voor de 21-jarige Mark van Drunick was het optreden extra bijzonder. Het was zijn eerste dansvoorstelling bij Introdans. De vierdejaars student dancer/maker bij ArtEZ University of the Arts, loopt een jaar lang stage bij Introdans.

“Dit ga ik mijn hele leven niet meer vergeten”, vertelt de Arnhemse student glunderend. “Heel bijzonder om je professionele carrière op deze manier te beginnen.”

Door het oorlogsverleden is Arnhem een stad waar vrijheid gekoesterd wordt. Dans is de ultieme expressie van de liefde voor vrijheid. Met Introdans en de dansopleiding van ArtEZ heeft Arnhem op die manier een prachtige combinatie van creatief danstalent in huis.

Mark van Drunick loopt stage bij Introdans

Het beste in jezelf
Vanuit Zevenaar koos Mark van Drunick heel bewust voor de dansopleiding van ArtEZ in Arnhem. “Het fijne van ArtEZ is dat ze heel persoonlijk met je omgaan en proberen om het beste in jezelf naar boven te halen. Bij ArtEZ stoppen ze je niet in een keurslijf. Je krijgt de ruimte om jezelf te ontwikkelen en je eigen unieke danser te worden. Ik was bij meerdere dansopleidingen aangenomen, maar ik ben heel blij dat ik deze keuze heb gemaakt.”

Introdansles

Apetrots
Mark van Drunick was een van de ruim vijftig dansstudenten die afgelopen jaar auditie deed voor een stageplek bij Introdans. “Je bent daar dan met studenten van verschillende dansopleidingen uit verschillende landen voor een handjevol stageplekken”, vertelt Mark. “Die auditie bestond uit een balletles, die je doet voor artistiek directeur Roel Voorintholt en oprichter en algemeen directeur Ton Wiggers van Introdans. Bij die balletles valt al een groot deel af. Ik mocht daarna met nog vijf anderen repertoire dansen. Ik was een van de drie stagiaires die toen is aangenomen.”

Mark van Drunick loopt stage bij Introdans

Mark van Drunick erkent dat hij wel geluk heeft gehad met zijn vooropleiding, voor hij bij ArtEZ kwam. “Mijn ouders zijn zelf allebei oud-dansers. Zij hebben hier in Arnhem op de oude Dansacademie in de Weverstraat gezeten. Mijn ouders hebben in Zevenaar het DansPodium. Daar heb ik mijn vooropleiding gedaan. Ze zijn apetrots op mij. Het zijn mijn grootste fans.”

Geen ellebogenwerk
De Arnhemse dansstudent had ook al auditie gedaan bij het Scapino Ballet, waar hij eveneens was aangenomen. Van Drunick: “Ik had dus een luxe positie. Ik kon kiezen. Ik heb gekozen voor Introdans omdat ze een heel divers repertoire hebben. Dat is uitdagend. Wat ook meespeelt is dat Introdans in Arnhem zit. Arnhem voelt als thuis.”

Dat de ArtEZ-student bij zowel het Scapino Ballet als bij Introdans een jaar lang stage kon lopen, komt volgens hem niet alleen door zijn danskwaliteiten. “Iedereen die auditie doet kan een dubbele pirouette draaien. Maar naast techniek gaat het ook om hoe je overkomt en wie je bent. Ik denk dat ze iets in mij zagen als aanvulling bij de rest.” “Het voelt geweldig om nu bij Introdans stage te lopen en te kunnen leren van ervaren dansers”, vervolgt de dansstudent. “Dit is ongelooflijk gaaf. Het zijn hele warme mensen die altijd klaar staan om je te helpen. Geen ellebogenwerk zoals je nog weleens hoort van andere dansgezelschappen.”

Introdans Freeze foto

Fijne studentenstad
Hoewel de vierdejaars student nog bij zijn ouders in Zevenaar woont, is Arnhem de stad waar hij leeft. “Arnhem is een fijne studentenstad. Het is hier knus en huiselijk. De stad heeft een menselijke maat. Hier ga ik naar de film bij Focus, uit eten bij de Foodhall en drink ik koffie bij Brew 2 Cup. En uiteraard ben ik vaak in het Stadstheater. Alle dansvoorstellingen die voorbij komen, daar ga ik heen.”

En of hij in Arnhem blijft?
“Over negen maanden ben ik klaar met mijn stage, en ben ik afgestudeerd. Ik zou het liefst bij Introdans willen blijven. Maar of dat gaat lukken, dat zien we dan wel weer.”

Kijk voor meer informatie over de dansopleiding op ArtEZ of lees meer over Introdans.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Van Hall Larenstein: studeren aan de duurzaamste Hogeschool van Nederland

5 Minuten
van Hall Larenstein studenten