De ontaarde boom als symbool voor ontworteling

2 Minuten
Marcouch Ontaardeboom

Bijna drie jaar lang was op het plein voor hogeschool Van Hall Larenstein in Velp een vervreemdend kunstwerk te zien: een volwassen boom die drie meter in de lucht zweeft. Niet alleen de stam, takken en bladeren hingen boven grond. Ook de wortels hingen dansend in de wind.

Het bijzondere project is bedacht door kunstenaar Daan van Geijlswijk. Mensen die immigreren of gevlucht zijn, maar ook een scholier die van school moet veranderen, kunnen zich ontworteld voelen. Dat wordt door de ontaarde boom gesymboliseerd. “De Ontaarde Boom symboliseert de toestand van de mens wiens wortels de aarde niet werkelijk kunnen bereiken. Op een of andere manier zijn diens wortels ontaard en vertrouwen de grond niet meer helemaal.’ aldus Van Geijlswijk.

Het project werd uitgevoerd dankzij de bomenkennis die bij Van Hall Larenstein in ruime mate aanwezig is. De ontaarde boom is een goed voorbeeld van een project waarbij kunst en innovatie samenkomen. Met de plaatsing van een zwevende boom had de hogeschool een absolute wereldprimeur in huis. Een dergelijk project was nog nooit eerder uitgevoerd.

IMG_8764

Niet alleen een kunstproject
Dankzij de kennis van Van Hall Larenstein bleef de boom ook met zijn aardeloze wortels boven de grond tijdens de hele duur van het project in leven. In de winter kregen de wortels van de boom een jasje aan. Dat was niet zozeer tegen de winterkou, maar om uitdroging van de wortels te voorkomen. In verband met vorst moest de bewateringsinstallatie voor de boom afgekoppeld worden. Met een slang kreeg de boom in de wintertijd drie keer per dag water.

De ontaarde boom is niet alleen een kunstproject. Voor Van Hall Larenstein biedt de ontwikkelde technologie de mogelijkheid om bomen te redden bij werkzaamheden. Daarnaast geeft de opgedane kennis architectonisch gezien vernieuwende mogelijkheden bij het plaatsen van bomen.

Ontaarde boom

Coehoornpark
Na bijna drie jaar werd de ontaarde boom geplant op het terrein van Van Hall Larenstein. Maar een paar kilometer verderop in Arnhem kreeg het project een vervolg. In Coehoornpark, onderdeel van creatieve broedplaats Coehoorn Centraal, werd eveneens een ontaarde boom neergezet. Landschapsarchitect Willem Jakobs van Coehoornpark: “Dit is precies wat wij in dit park willen: de ontaarde boom is geen museumkunstwerk, maar een idee dat iets wil veroorzaken. Net als wat wij met het Coehoornpark willen, namelijk de openbare ruimte gebruiken voor uitwisseling en mensen bij elkaar brengen.”

Tijdens een speciaal festival over ontworteling werd de boom in de lucht gehangen. Na een jaar werd de boom met zijn wortels in de grond geplant. Maar binnenkort is de ontaarde boom ook buiten de regio Arnhem te zien Van Geijlswijk: “Binnenkort wordt ook in Venlo een ontaarde boom opgehangen. Het zou mooi zijn als het idee door heel Nederland reist.”

 

Voor meer informatie kijk op de ontaarde boom.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Stage bij Introdans: de vrijheid om te dansen en te zijn wie je bent

4 Minuten
stage bij Introdans repetitie