Michael de Geus één jaar na ArtEZ Fashion Design Finals
De aankondigingsvlaggen hangen, de collecties zijn af en hier en daar worden de laatste details gladgestreken. De ArtEZ Fashion Design Finals gaan beginnen. Voor studenten van de opleiding het moment waar ze vier jaar naartoe hebben gewerkt. Vorig jaar spraken we Michael de Geus (24). Hij was toen één van de afstudeerders uit de 63ste generatie van ArtEZ Fashion Design. Benieuwd hoe het nu met hem gaat? Lees de update in de laatste alinea’s.
Als mode je interesseert en je wil de opleiding doen, moet de liefde voor mode dan altijd in je gezeten hebben? Dat is iets waar Michael over twijfelde toen hij in aanraking kwam met de opleiding Fashion Design. ”Ik had het gevoel dat je om deze opleiding te kunnen doen, haast achter de naaimachine geboren moest zijn. Mijn interesse in dit onderwerp was nog vrij nieuw. Ik heb wat modellenwerk gedaan tijdens mijn middelbareschooltijd en toen ontstond geleidelijk ook mijn interesse voor mode en design.” Om dit verder te onderzoeken, deed Michael de vooropleiding aan ArtEZ. Hier kwam hij in aanraking met verschillende disciplines, ook met mode.
”Hier kom ik nooit tussen”
Tijdens de vooropleiding was Jeff Montes gastdocent op de opleiding. ”Van hem kreeg ik een hele goede beoordeling en hij vroeg me bij hem stage te komen lopen. Dat heb ik gedaan. Bij Jeff leerde ik veel en van hem kreeg ik ook meer inzichten over de opleiding. Toen wist ik zeker, dit wil en ga ik doen. Er zijn geloof ik iets van 500 aanmeldingen per jaar, vooral nu het internationaal is, is er een enorme stijging geweest. De selecties zijn best streng, dus ik dacht daar kom ik nooit tussen. Toch is het gelukt!”
Gericht op ambacht
Op ArtEZ word je praktisch opgeleid. Vanaf begin af aan worden alle studenten achter de naaimachine gezet, leren ze tekenen en boeken maken op papier. ”Wat zo bijzonder is aan deze opleiding is dat het heel erg gericht is op ambacht, veel meer dan andere mode-opleidingen. Daarnaast zijn er ook veel mogelijkheden als je je wil richten op duurzaamheid. Zo heb ik bijvoorbeeld les gehad van Ratna Ho van mode-label Fraenck. Die heeft daar natuurlijk heel veel ervaring mee. Die verdieping kun je echt maken als je dat wil.”
Geen wegwerpkleding
Duurzaam kun je zijn op allerlei manieren. Gebruik van materiaal, hoe je verpakt, up- of recycling. Bij de ontwerpen van Michael zit het duurzame aspect voornamelijk in de kwaliteit en de draagbaarheid van de kleding. ”Ik heb onderzoek gedaan naar constructies binnen kledingstukken. In mijn collectie zitten meerdere items die door de drager getransformeerd kunnen worden. Op die manier kan de drager hetzelfde item op verschillende manieren dragen en is het item geschikt voor meerdere situaties. Duurzaamheid zit voor mij echt in de kwaliteit van materialen, de juiste afwerkingen tot in detail en de functionaliteit van het kledingstuk, waardoor het echt geleefd kan worden door de drager.”
Studeren in Arnhem
Er zijn een aantal bekende mode-opleidingen, maar in Arnhem studeren was voor Michael de beste keus. ”ArtEZ staat natuurlijk het beste aangeschreven. Daarnaast heb ik gemerkt dat juist omdat Arnhem een stuk kleinschaliger is dan bijvoorbeeld Amsterdam, je echt in een soort creatieve bubbel komt. Onze klas is zo hecht geworden, maar je leert ook mensen van andere ArtEZ opleidingen kennen. Allemaal mensen die je op een andere manier weer helpen jezelf creatief te ontwikkelen. Die kom je dan weer tegen in de stad wat het heel leuk en persoonlijk maakt.”
Er wordt écht hard gewerkt op de opleiding, van 8 tot 23:00 op school zitten is Michael niet vreemd. ”Je doet het wel zelf hoor, want je kunt er zoveel tijd in steken als jij dat wil. Ik wil gewoon alles heel goed doen en daar moet je hard voor werken. Maar als je dan iets hebt ingeleverd of een examen hebt gedaan, dan gaan we naar Sonsbeek om te genieten van het weer en een biertje te drinken op de goede afloop. Daar is Sonsbeek de perfecte plek voor.”
Toekomstplannen (juni 2021)
Omdat er ook dit jaar nog geen grote show kan worden gegeven voor de finals, is er gekozen voor een film. ”Dit is aan de ene kant jammer, maar het biedt ook kansen”, vertelt Michael. ”Je kunt het aan een veel groter publiek laten zien en hebt zelf ook een mooi document dat je kunt versturen. Daarnaast is er nu veel meer ruimte voor detail, bij de catwalk zie je alles in een oogopslag maar op de film kun je verschillende elementen toevoegen. Gebruik van materiaal dat reageert op aanraking met de huid bijvoorbeeld. Of kleuren die veranderen bij bepaald licht. Mijn collectie komt echt tot leven op beeld.”
Wat Michael na de finals gaat doen? ”Met een goede vriend van mij heb ik plannen voor een label. Die gaat er komen, maar wanneer? Dat weet ik nog niet. Ik wil nu ook de wereld in en van alles leren. Er liggen al mooie kansen, ik ben nu aan het kijken welke ik ga pakken.”
Michael één jaar na de finals (juni 2022)
”Ik wil nu de wereld ontdekken en van alles leren”, daar eindigde Michael vorig jaar mee en dat is ook precies wat hij aan het doen is. Via via kwam hij in contact met HELIOT EMIL in Kopenhagen. Iemand die daar stage liep wees hem erop dat er een plek vrijkwam als Assistent Designer. ”De klik was er meteen en nog voor de volgende lichting aan ArtEZ begon, was ik al naar Denemarken verhuisd. Ik heb het enorm naar mijn zin in Kopenhagen en op mijn werk. Het is anders dan school, je kijkt hier minder naar eigen perspectief en moet je meer verdiepen in wat het bedrijf wilt en wat hun doelen zijn. Ik vond het heel leuk om te ontdekken wie de persoon was voor wie ik ontwierp. Wat draagt deze persoon, waar gaat deze persoon heen etc. Ik begon aan het begin van het modeseizoen, met research in een klein team met veel verantwoordelijkheid. Het ging stapsgewijs en later rolde ik meer in de productie”, vertelt Michael.
Paris Fashion Week
Een van de hoogtepunten van het jaar van Michael was de Paris Fashion Week. ”Het toewerken naar één ding vond ik op school al heel leuk en dat hadden we met de Paris Fashion Week natuurlijk ook. Je bent er zo mee bezig en dan is het af. Begin maart zijn we naar Parijs vertrokken met het team, in Palais de Tokyo gaven we onze debuutshow, supertof. Het was echt doorwerken tot laat in de nacht, maar het was het allemaal waard.”
Wat Michael vanuit ArtEZ heeft meegenomen is de werkmentaliteit. ”Je moest daar altijd hard werken en dat doorpakken en die mentaliteit, daar heb ik nu nog veel aan. Daarnaast heb ik ook veel aan de technische basis die bij ArtEZ is gelegd. Ik heb het ontzettend naar mijn zin in Kopenhagen!”
Wil je meer weten over studeren in Arnhem? Kijk dan eens bij Arnhem Studiestad.
Heb jij tips?
Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht? Laat het ons weten.