Arnhem x Creatief: Innovatieve Arnhemse ontwerpers naar Dutch Design Week

3 Minuten
DDW23_03

Voor ontwerper Rosalie Apituley is het zonneklaar: we gaan voortaan schaatsen op zomerijs. In samenwerking met netbeheerder Alliander presenteert Apituley haar project komende week (21-29 oktober) tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

Het is een flink dilemma: iedereen hoopt op een zachte winter, omdat de energiekosten anders de pan uit rijzen. Maar schaatsliefhebbers vrezen juist voor hun hobby. Niet alleen vanwege het gebrek aan natuurijs, maar ook omdat kunstijsbanen de energieprijzen niet kunnen bevriezen.

Schaatsen in de zomer: antwoord op energieschaarste in de winter
Het idee is net zo origineel als eenvoudig: maak optimaal gebruik van het overschot aan zonne-energie in de zomer. Het netwerk barst steeds meer uit zijn voegen, omdat het de overvloedige zonnestroom op piekmomenten niet aankan.

Tegelijkertijd worden ijsbanen in Nederland onmogelijk vanwege de torenhoge energieprijzen in de winter. Een prachtig voorbeeld van omdenken: schaatsen in de zomer!

Klimaatverandering
Met dit idee speelt  Rosalie Apituley ludiek in op de vraag: welk energieverbruik kunnen we ons permitteren in tijden van klimaatverandering? Binnen het energiesysteem van de toekomst zullen we afhankelijk zijn van de dynamische energiebronnen zon en wind. Het is daarom belangrijk dat we ons gedrag, onze ritmes en rituelen hierop aanpassen. Ons collectieve energiegedrag moet veranderen. Met zomerschaatsen vieren we de overvloed aan energie in de zomer.

Dutch Design Week
In samenwerking met netbeheerder Alliander presenteert Apituley hhet project volgende week (21-29 oktober) tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

Daar zijn ook andere Arnhemse ontwerpers vertegenwoordigd, zoals Lilian van Daal met haar Peltchair van koper en aluminium. Terwijl je zit stroomt er warmte door de stoel, waardoor deze geleidelijk oplicht. Hoe groter deze stroom, hoe helderder de Peltchair zal gloeien.

Studio Rinske van den Heuvel is aanwezig met BEADS connect to play, play to connect: een speelveld van gekleurde kralen in verschillende vormen, grootte en materialen. Volwassenen kunnen samen met anderen hun eigen ketting rijgen. Ze maken verbinding met elkaar door te praten over plezier, geluk en door te spelen.

Omlab introduceert 3D-geprinte zwaluwnesten die een paar jaar meegaan: prefab starterswoningen voor huis- en boerenzwaluwen, gemaakt van circulaire en biobased grondstoffen.

Ontwerpers Dana Dijkgraaf en Floris Schoonderbeek ontwikkelden duurzame protestsjaals: Warm Protest. De sjaal herinnert je eraan dat je een duurzame(re) keuze kunt maken.

CircleFarm: The community garden is een methode waarmee samen voedsel verbouwen verbindend werkt tussen mensen/mens en natuur. Floris Schoonderbeek en Rosalie Apituley tonen tijdens DDW een ronde moestuin die zorgt voor een comfortabele, toegankelijke en sociale context om in te werken en verblijven.

Studio Erik Stehmann nodigt de bezoeker met zijn Prototype Party! uit om met één druk op de knop de ‘party mode’ te activeren. Zo ontstaat een spontaan feestje, in een feestelijke expositie die verrast en entertaint.

WhiteNoiseDADA ontwierp voor Hotel Piet Hein Eek een geluiddempende wand: The Wall. De wand is gemaakt van UV-bestendig schuim. De wand bestaat uit panelen en is voor elke ruimte op maat te maken.

Artist Impression – Rosalie Apituley

Arnhem x Creatief. Dit is een samenwerking van Citymarketing Arnhem en Creatief Arnhem.

Creatief Arnhem is de vertegenwoordiger van de creatieve sector in Arnhem. Ze maken zich hard voor de creatieve sector in de volle breedte. Ze behartigen de belangen en initiëren eigen projecten. Ze zijn te bereiken via dit mailadres: wij@creatiefarnhem.nl. Volgen kan op LinkedIn

Tekst: Nicole Beaujean | N.B. tekst & advies

 

Arnhem x Creatief:  Innovatieve Arnhemse ontwerpers naar Dutch Design Week

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Volta Energy: ‘’wij willen de energietransitie versnellen’’

3 Minuten
Zonnepanelen