Fashion & Design Festival Arnhem: broedplaats voor mode en creativiteit

3 Minuten
Fashion en Design Festival Arnhem collectie Arnhem

Vier weken per jaar staat Arnhem in het teken van het Fashion & Design Festival Arnhem, liefkozend afgekort tot FDFA. Hoe precies is door de huidige maatregelen nog onduidelijk, maar dat het festival de stad ook dit jaar weer met mode, design en cultuur vult, staat vast.   

Het festival ontstond net als State of Fashion ooit als een spin off van de Arnhemse Mode Biënnale, maar inmiddels is FDFA uitgegroeid tot een eigentijds fenomeen dat ieder jaar tienduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland naar de stad trekt.

FDFA talk Arnhem

FDFA is geen standaard modefestival waarbij mode-bobo’s je vertellen wat de trends en ontwikkelingen zijn in Modeland. Integendeel. Studenten van ArtEZ, pas afgestudeerden aan de Mode-academie en andere ambitieuze jonge ontwerperszijn degenen die de toon van FDFA bepalen. FDFA is een festival waarbij mode, design, kunst en cultuur met elkaar versmelten.

Het Fashion + Design Festival Arnhem richt zich vooral op jong talent uit Arnhem en omgeving. Waar kun je dat talent nou beter ontdekken dan vlakbij de bron?

FDFA Arnhem

Kunstacademie ArtEZ zorgt voor een constante stroom van kunstenaars, ontwerpers, musici en dansers. Op deze rijke voedingsbodem bloeit het Fashion + Design Festival Arnhem. Dat gebeurt met een bonte mix van evenementen, nieuwe initiatieven, exposities, lezingen, workshops, voorstellingen en nog veel meer. Met FDFA laat Arnhem zien dat de stad overvloeit van creativiteit.

_11A2258©EvaBroekema

Modekwartier
Het Fashion + Design Festival Arnhem zoekt daarbij nadrukkelijk de samenwerking met bestaande organisaties en evenementen. Zo is er vanzelfsprekend een natuurlijke uitwisseling tussen FDFA en het Modekwartier. Die samenwerking bestaat niet alleen tussen het festival en de ontwerpers uit het Modekwartier, maar ook met de Nacht van de Mode die tijdens het Fashion & Design Festival Arnhem gehouden wordt.

Naast een vaste hoofdlocatie in het centrum van Arnhem, werkt FDFA samen met de bestaande culturele hoofdrolspelers in Arnhem. Van Rozet tot Luxor Live en van het Rijn IJssel College tot Museum Arnhem: je komt FDFA in de hele stad tegen.

_41A4461©EvaBroekema

Arnhemse stockdagen
Een van de jaarlijkse hoogtepunten van FDFA zijn de Arnhemse Stockdagen. Dit kun je zien als een gigantische pop-up store. Tijdens de Arnhemse Stockdagen zetten meer dan honderd ontwerpers, winkels, ateliers en aanstormende talenten hun voorraadkasten open.

Topnamen als Spijkers & Spijkers, Thijs Verhaar, Jan Boelo, Mattijs van Bergen, en Elsien Gringhuis verkopen er samen met vele anderen hun stock en samples. Je kunt tijdens de Arnhemse Stockdagen modeparels opduiken, eindelijk dat designerstuk scoren en single unique pieces vinden van jong ontwerptalent. Helaas kunnen de Arnhemse stockdagen dit jaar niet doorgaan, maar volgend jaar zijn ze weer terug.

Thema’s
Ieder jaar denkt FDFA samen met ontwerpers, ondernemers, culturele partners en bezoekers nadenken over maatschappelijke vraagstukken, waarbij mode en design als middel ingezet kunnen worden. De thematiek biedt de bezoeker van het festival de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier de inhoudelijke relevantie achter mode en design te ontdekken. FDFA richt zich op het regionale en landelijke publiek en zet de Arnhemse (of Arnhems opgeleide) ontwerper centraal, zowel jong en opkomend als gevestigd.

Meer over FDFA 2021.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Podcast: Sjaak Hullekes over de huidige mode-industrie

1 Minuut
Sjaak Hullekes