Hul le Kes Recovery Garden: herstel de waarde van jouw kleding

4 Minuten
Hu le Kes Recovery Garden

De maatschappij van nu is er één met veel eisen: niet alleen gesteld aan textiel, maar ook aan mensen. De fast fashion-cultuur van tegenwoordig zorgt voor vervuiling, overproductie en afval. Reparatie van kleding lijkt niet meer van deze tijd te zijn. Voor mensen is deze cultuur vaak de oorzaak van burn-outs, sociale uitsluiting of depressies. Hu le Kes is er om deze cultuur te veranderen; met de Hul le Kes Recovery Studio willen zij weer waarde toevoegen aan (oude) kledingstukken (of beter gezegd, de waarde van deze kledingstukken behouden) en een veilige omgeving bieden aan mensen.

In de Recovery Studio van Hul Le Kes worden beschadigde of afgedankte kledingstukken gerepareerd of geverfd met organisch afval van lokale ondernemingen, zodat de waarde wordt hersteld. Maar, zoals net al kort beschreven, is niet alleen de waarde van kleding een belangrijk aspect waar Hul Le Kes zich voor inzet; ook het effect van deze modecultuur op de mens is erg belangrijk. Al het werk in de Recovery Studio gebeurt met de hand en heeft daarom een therapeutisch effect op mensen (dit verminderd spanningen en stress). Er wordt niet gewerkt met deadlines en er komen geen chemicaliën aan te pas. De Hu Le Kes Recovery Studio is er dus voor mens én textiel.

Hu Le kes workshop

Foto: Iris Immink

Recovery Garden
De Recovery Garden in Sonsbeek Park is een uitbreiding van de Recovery Studio: een herstelatelier voor mens en textiel. Leer tijdens de Arnhemse Modemaand onder begeleiding van team Hul le Kes alles over het verven van beschadigde of afgedankte stoffen, om zo de waarde van jouw kleding te herstellen. Tegenwoordig wordt het meeste textiel geverfd met synthetische AZO-kleurstoffen, waarvan er veel kankerverwekkend zijn én verboden in de EU. In veel andere landen wordt dit echter niet gereguleerd, wat zorgt voor hoge niveaus van kanker onder de arbeiders. Door het gebrek aan transparantie in de huidige maatschappij, is het onmogelijk om precies te weten wat er in onze kleding zit. Dit kan en moet anders; kom naar de workshop en leer er meer over!

Deze workshop vindt van 3 juni t/m 10 juli wekelijks plaats in Park Sonsbeek. Voor meer informatie, tijden, prijzen en data, klik hier: https://www.stateoffashion.org/nl/programma/recovery-garden/

pexels-ron-lach-8453415

Hu le Kes pop-up store
Ter gelegenheid van de Juni Mode Maand Arnhem opent Hu le Kes een pop-up store! In een smal straatje in het centrum van Arnhem ontdek je de deur die via een lange hal en een trap in het achterhuis leidt naar een prachtige industriële ruimte. Deze ruimte wordt uiteindelijk een vaste winkel locatie van Hul le Kes, maar ter gelegenheid van de mode maand openen ze nu alvast hun deuren. Temidde van alle fast-fashion ketens wil Hul le Kes een verschil gaan maken en een werkend alternatief bieden aan klanten met oog voor stijl en een betere wereld.

In de Hul le Kes pop-up store zijn kleding en interieurproducten van Hul le Kes te koop. Naast de eigen collectie worden ook Gray Label x Hul le Kes (upcyclede kinderkleding), Allude x Hul le Kes (cashmere items gemaakt van deadstock garens) en Hul le Kes ReShared (kledinglijn van Hul le Kes in samenwerking met het Leger des Heils) in de winkel verkocht.

De winkel is van zaterdag 4 juni t/m zaterdag 2 juli iedere vrijdag en zaterdag geopend vanaf 11.00u. Voor meer informatie, klik hier.

DSCF4829
DSCF4762
DSCF4706
DSCF4776

Over Hul le Kes
Hul le Kes is opgericht in Arnhem door Sjaak Hullekes en Sebastiaan Kramer. Aan de grond van Hul le Kes design ligt de inspiratie die kunstenaars bieden, buitenleven, werkkleding, en het geloof dat het karakter van kleding alleen maar groeit met het dragen. Wanneer de drager besluit dat het tijd is een kledingstuk nieuw leven te geven, kan het naar het Hul le Kes atelier worden gestuurd. Vervolgens wordt het hergebruikt in de productie van een nieuw item en loopt de cyclus door; een cyclus dat steeds meer verhalen met zich meedraagt en meer karakter krijgt.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Interview ElaadNL: “Samenwerking is onze levenslijn”

7 Minuten
Elektrische auto