Arnhemse alumni bedenken sociale onderneming Scootbezorgd

6 Minuten
Scootbezorgd

Myrthe Rosema en Frouke Engel studeerde in 2020 af aan de opleiding Product Design op ArtEZ. Tijdens het afstuderen ontstond het idee voor Scootbezorgd. Stichting Scootbezorgd is een sociale onderneming met als belangrijkste doel mensen voor wie werk niet vanzelfsprekend is, een plek te bieden in de samenleving. ‘’Tijd om de arbeidsmarkt inclusiever te maken’’.

Myrthe en Frouke zijn allebei voor hun studie naar Arnhem gekomen. ‘’Ik was aangenomen op meerdere scholen. Ik ben toen in de steden gaan kijken en Arnhem sprak mij het meest aan. Een stad, maar niet gelijk zo druk als Rotterdam bijvoorbeeld. Gemoedelijk én met een rivier. Voor mij echt een pluspunt om dicht bij het water te zitten’’, vertelt Frouke.

Scootbezorgd

Anders leren kijken
Hoewel de opleiding niet gefocust was op het opzetten van een eigen onderneming, is dit toch wat er gebeurde. Myrthe deed een afstudeerproject over ouderdom en immobiliteit. Hoe je ouderen die niet meer zo mobiel zijn, betrokken in de maatschappij kunt houden. ‘’Ik ben toen gaan kijken naar immobiliteit en wat je met hulpmiddelen nog meer kunt doen dan het alleen gebruiken als je iets niet meer kan, wat kan je er juist wel mee? Een rollator met een bladblazer, een scootmobiel met een enorm Red Bull blik. En één van de dingen die eruit kwam was de bezorgdienst met scootmobielen.’’

Hoe leuk is het dan als je daarmee naar je studiegenoot gaat en dat die het idee direct voor zich ziet. ‘’Toen ik klein was zag ik een keer een scootmobiel rijden en daarachter stond een veegwagen. Ik ben een beelddenker dus plaatse direct de veger op het scootmobiel. Nu jaren later zijn we echt bezig de toepassingen van normale hulpmiddelen te vergroten’’, vertelt Frouke.

Myrthe: ‘’Tijdens mijn afstuderen stond Scootbezorgd in een expositie setting, maar om impact te maken in de samenleving, moeten we het gewoon gaan doen!’’

Scootbezorgd

Regelgeving
Samen hebben ze volop gebrainstormd en het idee voor Scootbezorgd kreeg steeds meer vorm. Maar een duurzame sociale onderneming opzetten, is makkelijker gezegd dan gedaan. ‘’Waar we veel mee te maken hebben is regelgeving. Een scootmobiel krijgen mensen meestal via de wmo (wet maatschappelijke ondersteuning). Maar dan mogen ze het hulpmiddel niet gebruiken voor transport van goederen. En ook met verzekeringen werkt dat niet samen. We moeten dus zelf scootmobielen kopen of huren, de bezorgers kunnen niet die van zichzelf gebruiken’’, zegt Myrthe.

Startclub Arnhem
Met alle petten die de twee ondernemers op moeten zetten, is het fijn wat hulp te hebben. Die vonden ze onder andere bij Startclub Arnhem. ‘’Michiel van Drunen heeft ons veel geholpen. Gewoon om even te sparren, maar ook met zijn enorm waardevolle netwerk. Fijn aan Startclub vinden we dat ze ook heel actief naar ons waren. We voelde ons daarom altijd gesteund. Nog steeds trouwens.’’

Scootbezorgd

Op naar een inclusieve arbeidsmarkt
Frouke: “Wij geloven in een inclusieve arbeidsmarkt en samenleving. Bijna Iedereen is welkom om bij ons te komen bezorgen. Door onze vervoersmiddelen zijn ook mensen met een (ligt)fysieke beperking van harte welkom. We bieden activiteiten, ondersteuning en hebben aandacht voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Er zijn meer vacatures dan mensen die werkloos zijn. Dit ligt meestal niet aan de wil van mensen om te willen werken. Er zijn meer geschikte werkplekken nodig.”

Myrthe: “Kortom, we geven mensen graag een steuntje in de rug en willen een mooie sociale organisatie opzetten waarin iedereen hopelijk zijn plek kan vinden. We zijn ontzettend gedreven om te starten en zijn samen met de gemeente en zorgorganisaties de mogelijkheden voor verschillende trajecten aan het verkennen, voor het plaatsen en ondersteunen van bezorgers. We krijgen al berichten binnen van mensen die graag aan de slag zouden gaan”

Zo ook van Eric:

“Ik verheug me erg om te zorgen dat Scootbezorgd een groot succes gaat worden en ik ga graag op pad om pakjes te bezorgen.”

Scootbezorgd

Lokaal van A naar B
Zalando pakketten of die van andere giganten worden straks niet bezorgd met Scootbezorgd. Frouke legt uit: ‘’we concurreren niet met PostNL of DHL. Nu rijdt er het ene na het andere busje de stad in. Slecht voor het milieu en bezorgers ervaren een hoge werkdruk. Onze diensten zijn radicaal anders. Wij faciliteren lokale en elektrische bezorgingen, door mensen voor wie werken niet altijd vanzelfsprekend is. Zo bieden wij een duurzaam en mensvriendelijk alternatief.  Wat wij doen, is bijvoorbeeld brood van de bakker aan het restaurant in de buurt bezorgen, of kerstpakketten van de school aan werknemers in de buurt. Heel lokaal en dan alles wat van A naar B moet eigenlijk.‘’

Myrthe: ‘’Zolang het op onze scootmobielen past en niet meer dan 120 kg weegt kunnen wij het voor je bezorgen met 45 km per uur. We zijn op zoek naar bedrijven en organisaties die met ons willen samenwerken. Hoe meer klanten, pakketten en post we al hebben, hoe makkelijker we kunnen opstarten. Dus mocht iemand interesse hebben, dan mogen ze contact opnemen!”

pitch HV-14

Mensen in hun kracht zetten
Uiteindelijk willen Myrthe en Frouke dat de scootbezorgers niet voor hen, maar voor hun eigen plezier en succes werken. ‘’We willen ze in hun kracht zetten. En als dat niet lukt, zijn we ook heel eerlijk en moeten we stoppen. Maar we geloven dat dit gaat lukken!’’

Wil je meer informatie over ondernemen in Arnhem? Kijk bij de ondernemersdesk van de gemeente of neem contact op met Startclub Arnhem. Ga naar Arnhem Studiestad voor informatie, tips en verhalen over studeren in Arnhem.

Bekijk hier de website en instagram van Scootbezorgd.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Arnhem Onderneemt met Jan-Maarten Elias van Energy Bridge

4 Minuten
Energy Bridge