Feestaardvarken Leeft!

3 Minuten
Feestaardvarken

Er werd op gespeeld, geklommen, gehangen en gezongen. Eén ding is zeker: het Feestaardvarken van kunstenaar Florentijn Hofman, dat Koninklijke Burgers’ Zoo de stad schonk, is door de stad omarmd. Nu het Feestaardvarken weg is, rest er niets dan een lege plek op het Bartokplein. Een herinnering aan ons 150.000 kilo wegende vriendje. Maar niet getreurd, want dankzij twee Arnhemse kunstenaars komt het Feestaardvarken weer tot leven!

Sebastiaan Mets en Rosa Helldorfer zijn allebei afgestudeerd aan ArtEZ. Een schrijver en een beeldend kunstenaar vormen de perfecte combinatie voor het creëren van een prentenboek. Maar hoe kom je op het idee om verhalen te maken over het Feestaardvarken? ‘’Feestaardvarken tot leven wekken, was een idee van Angelique van Haeren, onze toenmalige collega. Meteen toen we het erover hadden, kwam er een stroom aan ideeën op gang. Dit was in 2018, toen het Feestaardvarken nog gewoon op z’n plek lag te luieren,’ vertelt Sebastiaan.

Sebastiaan en Rosa

Met het idee om het Feestaardvarken tot leven te wekken, stapten de drie naar de Gelderlander. ‘’We voelden hoe het klimaat aan het verharden was, de wereld zat en zit vol met heftig nieuws. Het leek ons mooi Feestaardvarken spreekbuis voor de stad te laten zijn. Zachte journalistiek noemen wij het.’’ Hoewel de krant wel wat in het item zag, was het op dat moment niet mogelijk. Maar het plan leefde al zo sterk, dat ze doorgingen en met Rozet in contact kwamen. De verhalen kwamen in de vitrines van Rozet te hangen en tijdens de Uitnacht werden zes beeldverhalen gepresenteerd op grote billboards op de plek waar het kunstwerk vroeger lag.

‘De verhalen kwamen hier perfect naar voren. Wat we ook belangrijk vonden is dat niemand 20 euro hoefde te betalen om de verhalen te kunnen zien. Het Bartokplein had bezoekers voor de Uitnacht, maar ook veel toevallige passanten. De verhalen hebben er vijf weken gestaan,’ zegt Sebastiaan.

Close up van het Aardvarken

Feestaardvarken en Louise
In september 2021 deden Sebastiaan en Rosa een subsidieaanvraag om het prentenboek te realiseren. De aanvraag werd gehonoreerd en het schrijven en tekenen kon beginnen. En wat maakt Feestaardvarken dan zoal mee? Vriendschap bijvoorbeeld. Met zijn vriendinnetje Louise de heremietkreeft die, hoe kan het ook anders, onder zijn feestmuts woont.

Feestaardvarken

In gesprek met Spitting Leaders
De makers hebben wel focus aangebracht op één onderwerp. In het verhaal gaan Feestaardvarken en Louise in gesprek met andere Arnhemse kunstwerken in de openbare ruimte. Ze ontmoeten Spitting Leaders en beleven een interessante situatie met Rustende vrouw op de Paasberg. ‘’Wij hopen dat mensen zich bewuster worden van kunst in hun eigen omgeving. Juist in de publieke ruimte. Er staan zoveel iconische, vreemde en bijzondere beelden waar we niet meer naar kijken, omdat we aan ze gewend geraakt zijn. Met dit boek hopen we hier meer aandacht op te vestigen, zodat je misschien toch even met andere ogen kijkt, wanneer je voor de 100ste keer langs hetzelfde kunstwerk loopt’’, zegt Sebastiaan.

Florentijn Hofman, de kunstenaar van het Feestaardvarken en ook Alex van Hooff, directeur van Burgers’ Zoo hebben allebei hun zegen gegeven. Ze waren enthousiast, wat de makers nog meer energie gaf. Op dit moment wordt er nog druk getekend en geschreven. Als alles volgens planning loopt wordt het boek in juli gepresenteerd.

Pre-order

Wil je het boek hebben als collectors item, om thuis voor te lezen of om weg te geven als uniek Arnhems relatiegeschenk? Plaats dan hier je pre-order, maar wacht niet te lang want op is op.

  • Gebonden editie, 52 pagina’s, 20 verhalen;
  • Prijs 20 euro per exemplaar, > 10 boeken 5% korting;
  • Betaling bij levering;
  • Bij verzending, hou rekening met portokosten;
  • De voorintekening sluit op 21 april a.s.

 

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Edward Sturing: Vitesse is meer dan een voetbalclub

1 Minuut
Vitesse Arnhem