In de Hul le Kes Recovery Studio herstellen mens en materiaal

5 Minuten
Hul le Kes Recovery Studio

Hul Le Kes werkt met oude stoffen, natuurlijk materiaal, geeft studenten een kans, neemt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst én zet zich in om de gigantische afvalberg in de mode-industrie te verminderen. Een inspirerende lijst. Toch was er binnen het team nog de behoefte meer terug te doen voor de maatschappij. Met de nieuwe Hul le Kes Recovery Studio vielen voor Sjaak Hullekes en Sebastiaan Kramer meerdere puzzelstukjes in elkaar.

Hul le Kes Recovery

‘’We stellen te hoge eisen aan onszelf, maar ook aan textiel’’, vertelt Sjaak. ‘’Daardoor voelen veel mensen zich geen deel meer van de maatschappij en belanden stoffen veel te snel op de afvalberg. Die mensen én materialen, kunnen bij ons terecht.’’ De Recovery Studio is een herstel atelier voor stoffen en voor mensen. De studio is gevestigd op dezelfde locatie als het productieatelier Studio Ryn.

De Recovery Studio biedt een plek aan mensen die te maken hebben met een burn-out, depressie, eenzaamheid, niet aangeboren hersenletsel of andere mentale problematiek. Hier kan deze groep op een veilige manier werken en herstellen om zo weer aan de maatschappij te wennen. Hul le Kes werkt hierin samen met Scalabor en Driestroom.

Hul le Kes Recovery Studio

Herstel op maat
Hoe een werkdag er dan uit komt te zien? Dat is heel divers. ‘’Voor iemand met een burn-out is twee uur werken per dag misschien wel echt de max, maar iemand die eenzaam is, heeft juist baat bij meerdere uren. We gaan in gesprek en maken dan een persoonlijk plan. Zo krijgt iedereen wat hij of zij nodig heeft’’, vertelt Sebastiaan.

De mensen die in de Recovery Studio komen te werken, hebben allemaal met andere dingen te maken. Zo kan een overwerkte advocaat er terecht, maar een eenzame weduwe ook. Die veelzijdigheid zorgt ervoor dat er een soort mini-maatschappij ontstaat. ‘’Dat betekent dat de mensen in het klein kunnen oefenen hoe het straks weer in het echt is.’’

Hul le Kes Recovery Studio

Op eigen tempo
De studio zit boven in het pand. Op de benedenverdieping wordt hard gewerkt met deadlines en zijn er altijd mensen druk bezig met de naaimachine, maar boven is de sfeer ontspannen. ‘’We hebben het wel bewust in dit pand gedaan, zodat als iemand een goede dag heeft en beneden wil gaan kijken of meehelpen, dat ook gewoon kan. En als iemand juist een dag heeft dat het niet lekker gaat, is er de mogelijkheid naar een afgesloten ruimte te gaan waar ze even tot zichzelf kunnen komen’’, vertelt Sjaak. ‘’Ik denk dat dat ook een waardevol is. Alles kan, maar het hoeft niet.’’

Kleine motoriek
Tijdens het restaureren van de kleding, zijn de mensen bezig met hun fijne  motoriek. ‘’Dit is iets dat heel ontspannen werkt. Ik heb zelf ook een periode gehad waarin ik tegen het overspannen zijn aan zat. Wat ik toen deed, is iedere avond borduren, dat helpt je ontspannen. Je focust je op één ding en kunt dan ook nergens anders meer aan denken. Het is een helend proces.’’, vertelt Sebastiaan. ‘’In de Studio herstelt dus niet alleen het materiaal, maar ook de ziel’’, voegt Sjaak toe.

Hul le Kes Recovery 8246

Circulaire mode
Hul le Kes streeft naar circulariteit. De stoffen die ze gebruiken komen van 2Switch of de ReShare Store. Ook heeft ieder kledingstuk een paspoort waarmee kopers gestimuleerd worden de kleding terug te sturen als ze het niet meer dragen. Maar Sjaak en Sebastiaan zagen dat er nog één stap ontbrak in dit proces: het restaureren van stoffen.

‘’Repareren doen we wel en dat kan gelukkig op veel plekken nog. Het innemen van een broek, een knoop aanzetten of een gat repareren bijvoorbeeld. Maar restaureren is echt anders. Dat gaat over iemands lievelingsjurk die versleten is, of een mooie broek waar de vlekken niet meer uitgaan’’, vertelt Sebastiaan.

Onder andere kleding die via de ReShare Store binnenkomt, wordt straks in de Recovery Studio gerestaureerd. Maar ook kinderkleding van het merk Gray Label, een merk waar Hul Le Kes dit jaar de samenwerking mee is aangegaan. En zo liggen er nog meer samenwerkingen klaar om uitgevoerd te worden.

Recovery Studio

Weg met het taboe
Er rust nog steeds een enorm taboe op mentale problematiek. Want hoewel de groep die er mee te maken krijgt steeds groter wordt, groeit de acceptatie en erkenning minder gestaag. ‘’Voor mensen die er zelf mee dealen, kan het extra moeilijk zijn erover te praten. Maar doordat de kleding die van de Recovery Studio komt het verhaal van die groep met zich meeneemt, kan de persoon die de kleding draagt het verhaal ook overbrengen. Door te vertellen waar het gemaakt is en door wie. Zo hopen we dat er steeds meer mensen over gaan praten’’, vertelt Sjaak.

En moet je nou verstand hebben van mode en de naaimachine om in de Recovery Studio aan de slag te gaan? ‘’Absoluut niet. Het is handig als je graag werkt met fijne motoriek, maar je komt hier juist om te leren en te herstellen. Wie weet ontdekken we nieuw talent en ligt het je niet, dan ga je na je traject alsnog vol zelfvertrouwen de maatschappij weer in.’’

De Hul le Kes Recovery Studio wordt op 5 oktober geopend door wethouder Martien Louwers. De eerste aanmeldingen zijn al binnen en de Studio draait zelfs de komende tijd al op volle capaciteit. Een hoopvolle start voor een bijzonder project!

Lees hier meer over Hul Le Kes of ontdek het verhaal van duurzame mode in Arnhem.

 

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Arnhem AAN de Zon

1 Minuut
Rijn