Connectr van start na miljoeneninvestering

2 Minuten
Connectr impressie

Woensdag besloot Provincie Gelderland ruim 4,6 miljoen euro bij te dragen aan de eerste activiteiten van Connectr. Daarmee is Connectr Energy innovation officieel van start. Met het Connectr Energy Innovation heeft Arnhem dé plek in huis waar innovaties ontstaan en kunnen groeien.

Het initiatief is bedoeld om de energietransitie te versnellen en de Gelderse economie te versterken.  “Connectr zorgt dat bedrijven én huishoudens sneller gebruik kunnen maken van duurzame toepassingen.”

Binnen Connectr bundelen diverse partijen hun krachten door kennis en kunde te delen, nieuwe ideeën te testen en deze in de praktijk te brengen. Het initiatief bestaat uit projecten, gedeelde faciliteiten en een fysieke plek – het op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem te vestigen Innovatielab. Belangrijk onderdeel hierin worden de hybride leerwerkomgevingen. Daar wordt door universiteiten, hogescholen en ROC’s samengewerkt aan de innovatievraagstukken van het bedrijfsleven, die aansluiten bij het Klimaatakkoord.

Duurzame toepassingen
“Connectr zorgt ervoor dat nieuwe en duurzame toepassingen sneller beschikbaar komen, zowel voor bedrijven als voor huishoudens”, aldus Wouter van der Burg, voorzitter van Stichting Connectr. “Wat nu in Gelderland wordt bedacht en gemaakt, wordt straks door heel Nederland en zelfs daarbuiten gebruikt. Het initiatief draagt bovendien bij aan een groen herstel van de regio na de coronacrisis.”

De huidige bijdrage van 4,6 miljoen euro zorgt voor een sterke impuls voor bedrijven en kennisinstellingen in het energy cluster. Het maakt belangrijke ontwikkelingen mogelijk, zoals van het ElaadNL Open Charge Lab, een Europees testcentrum voor laadpalen. Daarnaast wordt onder andere geïnvesteerd in onderzoek naar decentrale waterstoftoepassingen en het ondersteunen en opschalen van scale-ups.

Naar de regio verhuizen
Marcel Hielkema, voorzitter van ondernemersvereniging VNO-NCW Midden, is blij met Connectr. “Dit gaat niet alleen over de energietransitie, maar ook over banen. De afgelopen tijd heb ik meerdere werkgevers gesproken die dankzij Connectr hun bedrijf naar de regio willen verhuizen, en die hier verbinding willen maken met het onderwijs en andere bedrijven. Bovendien is dit een manier om talent in de regio op te leiden en vast te houden.”

Connectr richt zich specifiek op drie sleuteltechnologieën: technologieën waar de regio sterk in is en die wereldwijd van toegevoegde waarde zijn. Dat zijn elektrische energietechniek, elektrochemische energieopslag en duurzame aandrijfsystemen. Van der Burg nodigt dan ook vooral partijen uit die sectoren uit om aan te sluiten. “Door het aanbrengen van focus, worden onze zichtbaarheid en de mogelijkheden voor samenwerking nóg sterker.”

Lees hier meer over de plannen van Connectr.

 

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.