Arnhem is de grootste wipper van Gelderland

2 Minuten
NK Tegelwippen

Het afgelopen half jaar streden meer dan 70 gemeenten tegen elkaar om de meeste tegels te vervangen door groen. Met meer dan 40.000 gewipte tegels won Arnhem in de directe derbystrijd van Nijmegen en werd de stad nummer 1 van Gelderland. Om dit voor elkaar te krijgen is er onder andere gratis Vitessegras weggegeven in ruil voor tegels en zijn er diverse ‘tegel eruit, plant erin-acties’ georganiseerd.

Bottom-up initiatief Platform Arnhem Klimaatbestendig heeft het NK Tegelwippen voor Arnhem aangejaagd door onder andere de Vitessegras-actie te organiseren en gratis planten weg te geven in ruil voor tegels. In onder andere het Spijkerkwartier, Klarendal, het Arnhemse Broek en Malburgen hebben bewoners geveltuinen aangelegd. Opvallende gele vlaggetjes geven aan hoeveel tegels er zijn gewipt.

Het platform is trots op alle Arnhemse tegelwippers en bedankt alle wijkinitiatieven en inwoners die de schop in de hand hebben genomen. Zonder deze enthousiaste Arnhemmers was het nooit gelukt. Gemeente Arnhem heeft in samenwerking met PreZero en Platform Arnhem Klimaatbestendig ook een tegelophaalservice als pilot opgezet om in een aantal versteende wijken gratis tegels op te halen.

Waarom tegels wippen?
Meer groen in de straten en tuinen heeft naast een mooie uitstraling het voordeel dat regenwater beter de grond in kan zakken zodat er minder wateroverlast is. Ook werkt groen verkoelend op hete dagen. Daarnaast biedt beplanting beschutting en voedsel voor dieren.

Naamsvermelding Arnhem Klimaatbestendig (3)
NK Tegelwippen
Naamsvermelding C Zefanja Hoogers

Nederland wordt groener
Gemeente Rucphen heeft tijdens het NK het hoogste aantal tegels per inwoner gewipt en gemeente Den Haag heeft het totaal hoogste aantal tegels gewipt. Alle deelnemers tezamen zijn verantwoordelijk voor meer dan 1,5 miljoen gewipte tegels in de 6 maanden dat het NK heeft geduurd. Dit staat gelijk aan 14 hectare nieuw groen oftewel de oppervlakte van zo’n 28 voetbalvelden.

We wippen door!
Het NK Tegelwippen is afgelopen maar dat is geen reden om te stoppen met vergroenen. Op 16 oktober vanaf 12.00 worden gratis planten weggegeven bij het Audrey Hepburnplein in het kader van Het Vergeten Plantseizoen. Het najaar is namelijk dé tijd om vaste planten, bomen en bollen te planten. Arnhem Klimaatbestendig blijft Arnhemmers stimuleren en ondersteunen om hun leefomgeving groener en klimaatbestendiger te maken. In de volgende editie van het NK Tegelwippen gaat Arnhem voor de 1e plek.

Meer weten over wat je als Arnhemmer kunt doen of nieuwsgierig geworden naar eerder beschreven acties? Kijk dan op www.arnhemklimaatbestendig.nl. Lees meer over het vergroenen van de openbare ruimte of lees hier hoe Arnhem als stad voorop loopt in klimaatadaptatie.

Foto’s: Zefanja Hoogers en rnhem Klimaatbestendig

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.