Twee Arnhemse Fotografen op Naarden Fotofestival!

3 Minuten
Arnhemse fotograaf van Cuyk

Maar liefst twee Arnhemse fotografen hangen op het prestigieuze fotofestival in Naarden. Fotograaf Suzanne Valkenburg en fotograaf Erik van Cuyk zijn beiden uit honderden fotografen gekozen om hun werk ten toon te stellen. Fotofestival Naarden (FFN) is een tweejaarlijkse fototentoonstelling die al sinds 1998 de actuele stand in de autonome fotografie weergeeft en wordt in de kunst- en fotografiewereld gezien als een van dé fotofestivals.

Valkenburg zal te zien zijn met haar zwart-wit serie ‘Als een vogel zo vrij’ over een Arnhems woonwagenkamp. Van Cuyk toont in Naarden zijn tweeluiken-serie ‘Playground2020’ waarvoor hij ca. 100 ‘urban jongeren’ fotografeerde samen met hun favoriete ‘spot’ in de publieke ruimte. Beide Arnhemmers zijn verheugd dat ze zijn geselecteerd en dat het Naarden Fotofestival doorgaat.

Over de werken

Als een vogel zo vrij
Al sinds ze er als klein meisje langsfietste, vroeg Valkenburg zich af hoe het leven eruitzag in een woonwagenkamp aan de rand van een woonwijk in Arnhem. Ze kon het niet zien door de vier hoge muren die de gemeente om het kamp had geplaatst. Twee jaar geleden ontmoette Valkenburg kampbewoner Henky, die haar als ‘burger’ meenam naar zijn gezin en daarmee toestemming gaf de muren een klein stukje af te breken. Wat Suzanne vond, was een warme familiecultuur, die al jaren in de verdrukking is.

“Ik wil een ode brengen aan een verguisde en verdwijnende cultuur. Een cultuur met hechte familiebanden en feestjes die troost bieden. Met enerzijds eenvoud en de vrijheid die daarbij hoort, maar ook uiterlijk vertoon. Foto’s kunnen ons bewust maken van de dingen die we over t hoofd zien. Dat maakt mijn positie als fotograaf fantastisch: ik kom op plekken waar anderen niet komen. Ik kan een venster maken naar die plek”.

-Suzanne Valkenbur

thumbnail_Als een vogel zo vrij_Suzanne Valkenburg_02
thumbnail_Als een vogel zo vrij_Suzanne Valkenburg_03

PLAYGROUND2020
Van Cuyk maakt in zijn werk vaak gebruik van de gebouwde omgeving om te reflecteren op filosofische vraagstukken van welvaart, verwachting en vergankelijkheid. Hij concentreert zich in zijn beeld sterk op kadrering, vormen, en materiaalstructuren en brengt vooral alledaagse objecten in beeld. In PLAYGROUND 2020 fotografeert van Cuyk 100 ‘urban’ jongeren en hun lievelingsplek in de publieke ruimte. Door hen in een tweeluik naast de locatie te plaatsen, richt hij de aandacht op de individuele kracht van de geportretteerde en breekt hij clichés rondom jongerencultuur.

“Ik wil met mijn serie jongeren ondersteunen. In het afgelopen coronajaar hebben jongeren alle hoeken van het debat gezien. Van ‘daders’ tot ‘slachtoffers’. Jong zijn is zo’n bijzondere maar tevens ook kwetsbare periode in een mensenleven. Het is belangrijk dat we dat niet net zo gepolariseerd weergeven als al die andere thema’s…

-Erik van Cuyk

 

Arnhemse fotograaf van Cuyk
Arnhemse fotograaf van Cuyk

Het thema van het Naarden Fotofestival festival is dit jaar ‘the art of living’. Het festival, dat normaliter al in de maand juni plaats vindt, opent nu op zaterdag 3 juli 2021 en duurt tot en met zondag 29 augustus 2021. Klik hier voor meer informatie over het festival. Ontdek hier meer over Suzanne Valkenburg en Erik van Cuyk.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.