State of Fashion Biennale 2022 | Ways of Caring opent op 3 juni

4 Minuten
Fashion biennale 2022 high res

Op 3 juni start de tweede editie van de State of Fashion Biënnale in Arnhem. Met het centrale thema Ways of Caring gaat State of Fashion opnieuw op zoek naar mogelijkheden om de mode-industrie duurzamer en zorgzamer te maken. Binnen zeven programmaonderdelen wordt de verbroken relatie tussen de productie van mode en de drager gerepareerd, met een focus op de makers, de herstellers en hun methodes. 

72 ontwerpers, 85 activiteiten, 7 programma onderdelen, 6 locaties, 1 stad.
De State of Fashion Biënnale 2022 met als thema Ways of Caring omvat 85 activiteiten binnen zeven programmaonderdelen op zes locaties uitgevoerd door 72 ontwerpers, kunstenaars en makers van over de hele wereld. Zo worden bezoekers en toevallige voorbijgangers uitgenodigd om in gesprek te gaan over hun relatie met hun kleding op het Audrey Hepburnplein, kan winkelpubliek kleding repareren, huren of ruilen in de Walk-in Wardrobes en wordt men uitgenodigd om te onthaasten en bij te komen in de Recovery Garden. De State of Fashion ​Biënnale 2022 komt allemaal samen in Arnhem, stad van de duurzame mode. Iedere dag is het aanbod aan activiteiten anders, interactief en geüpdatet door makers en bezoekers. Het Audrey Hepburnplein is de centrale plek waar het dagelijkse aanbod bekend wordt gemaakt. State of Fashion werkt nauw samen met haar team van co-curatoren, bestaande uit Fashion Open Studio en NOT____ENOUGH Collective. Staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu opent State of Fashion Biënnale 2022 op 2 juni samen met burgemeester Ahmed Marcouch.

a co-creative Cadavre Exquis

Inrichting van de toekomstige winkelstraat
Winkelstraten met de ‘fast-fashion’ modewinkels en monopolieposities van grote winkelketens zijn toe aan transformatie. Ook in Arnhem. Een levend sculptuur genaamd Promenade on Slow Street nodigt de bezoeker uit tot interactie. In deze installatie, gecreëerd door multidisciplinair ontwerper Clara Chu, visualiseren en fantaseren bezoekers over de toekomst van de winkelstraat.

Het object is samengesteld uit spullen van de Arnhemse kringloopwinkel 2Switch en gemaakt in samenwerking met kinderen uit de Arnhemse wijk Malburgen. Tijdens de biënnale worden bezoekers, Arnhemse makers en ontwikkelaars uitgenodigd om mee te bouwen aan de winkelstraat van de toekomst, en zo groeit de sculptuur elke dag een stukje groter.

Duran Lantink en de ‘original gangsters’ van Arnhem
Tussen het Audrey Hepburnplein en Rozet wordt Showroom Arnhem omgetoverd tot Fashion Open Studio, een atelier waar vier internationale ontwerpers elk hun eigen unieke perspectief op Ways of Caring naar Arnhem brengen. De vier ontwerpers zijn: Duran Lantink (Nederland), Sindiso Khumalo (Zuid-Afrika), Tom Van der Borght (België) en Toton Januar (Indonesië).

De Nederlandse ontwerper Duran Lantink trapt af. Hij gebruikt zijn tijd om samen met Arnhemse 80-plussers, volgens Lantink ‘de original gangsters’, een aantal modeactiviteiten te ondernemen waarbij hij de levenskennis en ervaring van deze ouderen uit de ouderenresidenties en terug in de samenleving brengt. Om dit te realiseren brengt Lantink hen terug in de spotlight van State of Fashion door met hen te feesten, samen met hun nieuwe kleding te maken en hun ervaringen en wijsheden vast te leggen op video.

Collectieve co-creatie in de Eusebius
Naast de verschillende programmaonderdelen, wordt in de tentoonstelling Fashion as Encounters, gecureerd door NOT____ENOUGH Collective, de betekenis van mode opnieuw gedefinieerd. Zo worden heersende opvattingen over gender, schoonheid en identiteit binnen het modesysteem uitgedaagd om plaats te maken voor onvertelde verhalen, ongeziene lichamen en bestaande schoonheden die in het verleden zijn uitgewist.

Maar ook dit verhaal is nooit compleet, er is altijd missing content. De actieve inbreng van de bezoeker zorgt ervoor dat de tentoonstelling tot leven komt en groeit. Naast bestaand werk van gastontwerpers die door NOT____ENOUGH Collective zijn geselecteerd, wordt er per thema ook nieuw collectief werk gepresenteerd, speciaal gecreëerd voor de tentoonstelling door makers die zijn gekozen via een open call.

Klik hier voor het volledige programma.

Foto’s: TOTON for Indonesia’s Heart Foundation en Team Thursday 2022.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.