Na de zomer verkiezingen Arnhemse kinderburgemeester van start

1 Minuut
Kinderburgemeester

Scholieren uit groep 7 van de Jan Ligthartschool en SBO de Horizon kunnen na de zomervakantie meedingen naar het kinderburgemeesterschap van Arnhem. Beide scholen leveren een kandidaat-kinderburgemeester die wordt gekozen door de eigen klas. Vervolgens bepaalt een selectiecommissie van drie raadsleden wie de eerste Arnhemse kinderburgemeester wordt. De installatie vindt plaats in het najaar.

Wethouder Bob Roelofs (burgerparticipatie): “Ik vind het belangrijk wij óók luisteren naar de kinderen in onze gemeente, want kinderen hebben vaak unieke ideeën. Dat maakt een kinderburgemeester ontzettend waardevol voor onze stad. Daarnaast willen we hiermee kinderen en jongeren op een laagdrempelige manier laten kennismaken met de lokale politiek en hen betrekken bij de gemeente.”

Gastlessen
De kinderburgemeester wordt ingesteld op verzoek van de raad. De gemeente heeft voor dit eerste jaar twee scholen benaderd: één in Arnhem-Zuid en één in Arnhem-Noord. Op beide basisscholen zullen in september verkiezingen worden georganiseerd. Ter voorbereiding hierop krijgen de scholieren gastlessen van college- en/of raadsleden. In oktober bepaalt een selectiecommissie van raadsleden wie zich de eerste kinderburgemeester van Arnhem mag noemen. In deze commissie zitten Marin Noomen (GroenLinks), Nicky Eppich (VVD) en Floor Hogenhout (Partij voor de Dieren). De installatie van de kinderburgemeester is gepland voor begin november.

Ambtsketen
De ambtsketen van de kinderburgemeester wordt ontworpen en gemaakt door de Arnhemse sieradenontwerper Marlies Dinnissen. Na de klassikale verkiezingen zullen de vier kandidaat-kinderburgemeesters deelnemen aan een workshop, waarin zij samen de ambtsketen afmaken.

Dag van de Kinderburgemeester
De gekozen kinderburgemeester zal aansluiten bij een aantal grote evenementen, zoals de intocht van Sinterklaas, de Airborne (bijvoorbeeld tijdens de opening van de Airbornemaand), Jeugdlintje en de stadsgesprekken over het jeugdbeleid. Ook is er jaarlijks een landelijke Dag van de Kinderburgemeester waaraan alle Nederlandse kinderburgemeesters deelnemen.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.