Museum Arnhem opent op 13 mei 2022 voor publiek

2 Minuten
Museum Arnhem

Museum Arnhem opent op vrijdag 13 mei 2022 feestelijk de deuren. Het publiek staat een spectaculair vernieuwd museum te wachten op de vertrouwde locatie op de stuwwal in Arnhem. Het museum voor moderne en hedendaagse kunst is onder meer uitgebreid met een tentoonstellingsvleugel, een nieuw depot en een gratis toegankelijke beeldentuin. Het museum opent met drie tentoonstellingen: Van Links naar Rechts, Ten Minste Houdbaar Tot en Open.

Verbouwing
Museum Arnhem onderging vanaf 2017 een grondige transformatie. De renovatie en uitbreiding waren nodig om het museum goed te faciliteren voor de toekomst. De tentoonstellingsoppervlakte is met een unieke vleugel naar ontwerp van Benthem Crouwel Architects uitgebreid met 550 vierkante meter. Deze riante nieuwbouw levert het museum vier extra tentoonstellingszalen en twee publieksruimtes op. De nieuwe vleugel steekt vijftien meter uit over de stuwwal en is een ware blikvanger: op de gevel prijken 82.000 unieke door Koninklijke Tichelaar met de hand vervaardigde tegels. Het kleurverloop van de gevel – van ijsblauw naar aardse tinten – symboliseert de locatie van het museum op de door een gletsjer ontstane stuwwal.

Museum Arnhem collectie

Historische koepel als entree

De monumentale koepel uit 1873 is vanaf de heropening de centrale ontmoetingsplek van het museum en huisvest de winkel en het café. Op de bovenverdieping van de koepel komt een vrij toegankelijke activiteitenruimte, waar een doorlopend programma wordt aangeboden. De koepel geeft ook toegang tot de geheel vernieuwde beeldentuin. Deze ‘groene’ buitenzaal is ontworpen door landschapsarchitecten Karres en Brands en is ook te bezoeken zonder museumkaartje. De nieuwe vleugel wordt door een brede trap verbonden met de beeldentuin. De trap fungeert straks ook als podium voor programmering.

Museum Arnhem Jannes Linders

Met dank aan

De verbouwing van Museum Arnhem was niet mogelijk geweest zonder de steun van gemeente Arnhem, Provincie Gelderland, VriendenLoterij, Bouwfonds Nederlandse Gemeenten, Dioraphte, Fonds21, Gifted Art, Gravin van Bylandt Stichting, Kickstart Cultuurfonds, Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, SAHA Association, Stichting Stokroos, Vereniging Vrienden van Museum Arnhem, VSBfonds, Zabawas, BPD Cultuurfonds, Ir. Abe Bonnema Stichting, Zakelijke Vrienden Museum Arnhem, donateurs Tuin Museum Arnhem, een anonieme schenker, Dit is Arnhem en Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen.

Lees hier meer over kunst in Arnhem.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.