Museum Arnhem geeft gigantisch zelfportret van Henk Mual cadeau aan de stad

3 Minuten
Mural museum Arnhem

Museum Arnhem is 100 jaar geworden en daarom trakteert het op een serie muurschilderingen in diverse Arnhemse wijken. De derde muurschildering die het museum oplevert, is gemaakt in de wijk Malburgen in Arnhem-Zuid. Op de kopgevel van Lobeliastraat 1 t/m 47 is nu een metershoge versie van het werk Zelfportret van de Molukse kunstenaar Henk Mual (1957) uit de collectie van Museum Arnhem te zien. De keuze voor dit kunstwerk is in samenspraak met Wijkplatform Malburgen en buurtbewoners gemaakt.

De keuze voor het werk van Mual komt voort uit de geschiedenis van de wijk. Op deze locatie kwamen vanaf eind jaren ’60 veel Molukse gezinnen wonen. Henk Mual (1932-2015) kwam op 20-jarige leeftijd vanuit Java naar Nederland en ging in Arnhem naar de kunstacademie, die hij in 1957 afrondde. Hij was de eerste Molukse kunstenaar op de kunstacademie en was een voorbeeld voor veel jonge Molukkers. In 1965 werd hij kunstdocent in Leeuwarden. Zijn werk kenmerkt zich in het algemeen door een rijk kleurgebruik. Mual overlijdt in 2015 in zijn woonplaats Groningen.

Drie werelden

Jelle Bouwhuis, conservator moderne kunst bij Museum Arnhem, is erg enthousiast over de keuze van de buurt: ”Het werk van Mual is bijzonder omdat deze kunstenaar in drie werelden tegelijk leefde: Nederland, Java en de Molukken. Dat kan je goed zien aan de ontwikkelingen in zijn omvangrijke oeuvre. Hij werd voor dit vroege ‘Zelfportret’ door zowel het Arnhems realisme en het werk van Van Gogh, als door de kleurrijke traditie van de ‘Mooi-Indië’-schilderkunst geïnspireerd. Tijdens zijn leven was Mual geen nationale bekendheid, maar dit gaat ongetwijfeld veranderen nu zijn werk op deze monumentale schaal te zien is in Malburgen in Arnhem-Zuid.”

 

Enthousiaste buurtbewoners

Met deze traktatie wil het museum de banden met de stad verder aanhalen en verdiepen in een tijd dat de inwoners van Arnhem de collectie en het museum moeten missen wegens een grootscheepse verbouwing. Buurtbewoners reageren enthousiast op deze muurschildering van Museum Arnhem. Ze zijn blij verrast om een project als deze in Arnhem-Zuid te zien en vinden het fijn dat ze betrokken werden bij de keuze van het kunstwerk.

Eerder werden het werk Wilma met kat van Carel Willink (1940) en Stilleven met cello van Raoul Hynckes (1924) al levensgroot op de muur geschilderd in Arnhem. De reproducties worden gerealiseerd door schildercollectief De Strakke Hand.

Museum Arnhem opent voorjaar 2022 

In voorjaar van 2022 opent Museum Arnhem de deuren van het hernieuwde museum aan de Utrechtseweg 87. Natuurlijk is het echte schilderij Zelfportret van Henk Mual dan ook weer te zien. Er wordt op dit moment gewerkt aan een spectaculaire nieuwe vleugel ontworpen door Benthem Crouwel Architects. De monumentale koepel wordt straks het kloppende hart van het museum en er komt een vrij toegankelijke tuin waar iedereen gebruik van kan maken. De verbouwing is live te volgen via een stream op museumarnhem.nl/nieuwbouw.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.