Mode en ontwerp centraal tijdens achtste editie Fashion + Design Festival Arnhem

3 Minuten
FDFA

Afgelopen maand kwamen duizenden bezoekers naar de Gelderse hoofdstad tijdens Fashion + Design Festival Arnhem. Van 3 juni tot en met 3 juli trokken mensen uit heel Nederland naar Arnhem voor lezingen, workshops en andere events op het gebied van mode en ontwerp.Juni draaide in Arnhem om fashion, design en creativiteit met meer dan 50 evenementen verspreid over meer dan 40 locaties door het Centrum en het Modekwartier. In samenwerking met partners als ArtEZ, Focus Filmtheater, Luxor Live, Museum Arnhem, Rijn IJssel, Rozet en State of Fashion presenteerde FDFA gedurende de Juni modemaand een breed aanbod aan exposities, installaties, lezingen, workshops en films over mode en ontwerp.

STADSEXPOSITIE PRONKSTUKKEN
Een belangrijk onderdeel van FDFA’22 was de Stadsexpositie Pronkstukken. Maar liefst 33 Arnhemmers reageerden op de oproep die de organisatie voorafgaand aan FDFA’22 in de Gelderlander deed. Deze mensen werden door modefotograaf Boris Lutters geportretteerd met een, voor hen, waardevol ontwerp. Sien Wassenaar maakte voor FDFA hun verhalen op waarna de portretten en verhalen te zien waren in etalages door het centrum en het Modekwartier. Riëlle Schoeman, directeur FDFA: “We zijn blij dat we door middel van deze Stadsexpositie mensen op een andere manier hebben kunnen laten kijken naar hetgeen ze al in de kast hebben liggen. Dat mensen ervaren dat zij zelf degene zijn die de waarde bepalen. Daarbij was het voor ons heel waardevol om Arnhemmers op deze manier onderdeel uit te laten maken van FDFA’22.”

Hu le Kes Recovery Garden

WORKSHOPS & ACTIVITEITEN
Tijdens FDFA’22 sloten bezoekers aan bij de drukbezochte workshops in Rozet van ontwerper en kunstenaar Lu Lin en kunstenaar Jolanda Schouten. Een team enthousiaste studenten van Rijn IJssel trok in opdracht van FDFA’22 de binnenstad in op zoek naar antwoord op de vraag ‘Welke waarde hecht jij aan mode of design?’ De interviews werden net als de vorige FDFA editie naar buiten gebracht onder de noemer Purpose TV, een reeks korte straatinterviews die op Youtube te zien zijn. Ook veel Arnhemse merken en ondernemers sloten aan; “Winkelen en mode zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. In Arnhem kon dat tijdens deze editie van FDFA ook op een duurzame manier dankzij pop-up shops van de modelabels DIED en Hul le Kes, en dankzij het enthousiasme vanuit bestaande winkels zoals bij Jones, Elsien Gringhuis, Humanoid, Nonne en Spijkers en Spijkers.” Aldus Sebastiaan Kramer, creatief directeur FDFA.

NACHT VAN DE MODE + STOCKDAGEN
Naar goed gebruik stroomde Klarendal als vanouds vol tijdens de Nacht van de Mode, en ook Stockdagen Arnhem trok na twee jaar van stilte duizenden bezoekers naar de binnenstad en het Modekwartier. Het Rode Loper Evenement van Platform Binnenstad Arnhem en FDFA was een groot succes in het slotweekend van Fashion + Design Festival Arnhem.

WAARDEVOL INSTALLATIES
Ook de voor FDFA’22 gemaakte installaties van aan Arnhem verbonden ontwerpers werden goed bezocht. Riëlle Schoeman: “Met de Waardevol Installaties hebben we op een mooie, laagdrempelige manier kunnen laten zien wat de waarden van mode en ontwerp zijn voor zowel ontwerpers als bezoekers van Fashion + Design Festival Arnhem.”

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.