Duurzame collab Bever, Blue Loop en Fraenck

3 Minuten
bever 1

Buitensportwinkel Bever en duurzaam label Blue LOOP en social enterprise Fraenck hebben de handen ineen geslagen en lanceren een collectie outdoor accessoires gemaakt van gerecyclede tenten. Het project, opgestart in 2021 ligt in lijn met het Circulair Samenwerkingverband Outdoorindustrie (CSO), geïnitieerd door Bever en ondertekend door samenwerkende partners op het hoofdkantoor in Pijnacker, waaronder Sympany, Sheltersuit en FastFeetGrinded.

 

Bever

Ron van de Wiel, van Blue LOOP Originals: “De textielindustrie is nu nog een van de grootste vervuilers; om de klimaatdoelstellingen te halen moeten we daarom alles op alles zetten om deze sector te verduurzamen. De huidige leden zetten zich hier al jaren actief voor in, maar het kan altijd nog beter en sneller. Als netwerk willen we een signaal afgeven aan de hele outdoorindustrie dat ze klimaatbescherming serieuzer moet nemen dan tot nu toe het geval is
en snel en resoluut actie moet ondernemen om onze industrie duurzamer te maken. Wij nodigen dan ook iedereen uit om zich bij ons netwerk aan te sluiten.” De collectie accessoires zijn een concrete uitwerking van de samenwerking tussen drie partners in de outdoorketen. De grondstoffen voor de collectie worden ingezameld bij de 40 filialen van Bever. Klanten kunnen hier hun gebruikte en/of kapotte tenten inleveren, waarna ze op het distributiecentrum worden gesorteerd en via Blue LOOP bij Fraenck terecht komen. Hier worden de tenten verknipt en verwerkt tot eindproduct. Uiteindelijk liggen de acht verschillende items in de filialen van Bever, onder het duurzame Buitenmens label.

‘’Het is ontzettend mooi om te zien dat een grote keten als Bever écht iets doet aan het groeiende probleem van post-consumer waste. We proberen zoveel mogelijk te hergebruiken, zelfs de touwtjes voor de haringen verwerken wij tot de puller van een rits. Zitten er gaten in een tent? Geen probleem, we stikken er een patch op. Het zijn materialen die allemaal nog goed zijn, zonde om weg te gooien. Ja, het kost wat moeite om goed uit te zoeken hoe we het meest efficiënt deze afvalstroom tot hoogwaardige producten kunnen verwerken. Maar we zijn ontzettend trots op het resultaat en dat we op deze manier laten zien hoe we dit probleem kunnen tackelen.” Ratna Ho, oprichter Fraenck.

gifje bever

Het was nog een hele klus om dit voor elkaar te krijgen, elke tent is immers anders. Dat heeft zijn voor- en nadelen. Pascal Mulder, oprichter Fraenck: “Het mooiste: elk item dat we maken is limited edition. Zo heb je altijd een uniek item in handen. Ook staat op elk label geschreven door wie het product gemaakt is, je kan zo bij ons het atelier binnenlopen en even een praatje maken met diegene. Veel transparanter kan het niet”.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.