Dit zijn de genomineerden voor de Arnhemse Stadsprijs voor Vrijwilligerswerk 2022

4 Minuten
The Point

De oproep om kandidaten voor te dragen voor de Arnhemse Stadsprijs voor vrijwilligerswerk leverde dit jaar zo’n 40 inzendingen op. De acht genomineerden in de drie categorieën individueel, groep en jonge helden werden vrijdagochtend verrast met hun nominatie door onder andere Wethouder Vrijwilligersbeleid Mark Lauriks en bestuursvoorzitter Ine van Burgsteden.

De genomineerden
Voor de groepsprijs zijn de bestuursleden van Multiculturele vrouwen Arnhem, de vrijwilligers van Meldpunt Vrijwillige Thuishulp Arnhem en het echtpaar Erwin en Belinda Jonker genomineerd. Guusta Jansen van het Ronald McDonald Boshuus, Ron van der Veer van de Recreatieve Sport Vereniging Vredenburg en Martijn Pas van de Waterscouting Miguel Pro zijn genomineerd voor de individuele prijs. Tot slot zijn alle vrijwillige jongeren van The Point Presikhaaf en The Point Kronenburg en de vriendengroep SkateforCoen genomineerd voor de Jonge Helden prijs.
“De veelzijdigheid aan inspanningen door vrijwilligers, jong en oud in Arnhem kwam duidelijk naar voren in de vele voordrachten”, aldus bestuursvoorzitter Ine van Burgsteden. “De genomineerden sprongen eruit op basis van de criteria bijzonder, invloedrijk, opvallend en structureel. Ze leveren allemaal op hun eigen manier een bijzondere bijdrage aan onze stad.”

Wethouder Vrijwilligersbeleid Mark Lauriks: “Vrijwilligers zijn de kurk waar onze stad op drijft. De genomineerden van dit jaar geven mooi weer hoe ontzettend breed en waardevol de inzet van vrijwilligers in Arnhem is. Van jong tot oud en van noord tot zuid zijn Arnhemmers te vinden die de ander belangeloos een handje helpen, een gezellige vereniging maken of voor anderen zorgen. Zij verdienen het om in het zonnetje gezet te worden.”

Guusta Jansen
Multi Culturele Vrouwen
SkateforCoen

Arnhemse Stadsprijs voor Vrijwilligerswerk
De burgemeester reikt ieder jaar de Arnhemse Stadsprijs voor Vrijwilligerswerk uit. Dit jaar op 19 november in Musis tijdens de feestelijke avond Arnhem Bedankt, waarbij vrijwilligers uit onze stad in het zonnetje worden gezet. Iedere winnaar uit een categorie ontvangt een geldbedrag, € 500,00 voor het individu en de groep en € 250,00 voor de jonge helden. Oud-burgemeester Drijber van Arnhem heeft de Stadsprijs in 1989 ingesteld. Volgens hem kan een stad niet zonder de vrijwillige inzet van haar burgers. Op zijn verzoek is de naam van de prijs na 25 jaar veranderd in ‘Arnhemse Stadsprijs voor Vrijwilligerswerk’.

De genomineerden en motivatie van de jury op rij 
Arnhemse Helden groepsprijs 2022:

  • De bestuursleden van Multiculturele vrouwen Arnhem die met bescheidenheid een grote bijdrage leveren aan de integratie van nieuwe Arnhemse vrouwen. Geheel belangeloos en onvermoeibaar helpen zij deze vrouwen een weg te vinden in de Arnhemse samenleving. Een waardevolle bijdrage volgens de jury.
  • De vrijwilligers van Meldpunt Vrijwillige Thuishulp Arnhem die al bijna 25 jaar onvermoeibaar klaar staan voor uiteenlopende hulpvragen van kwetsbare Arnhemmers en mantelzorgers. De jury vindt dat deze MVT-vrijwilligers één van de meest voorbeeldwaardige vormen van vrijwilligerswerk uitvoeren.
  • Het echtpaar Erwin en Belinda Jonker voor hun jarenlange en veelzijdige inzet voor de Arnhemse Ruiterscouting Anne de Guigné. Sinds dat zij in 1992 de scoutinggroep hebben gered van de ondergang zijn ze altijd actief en trouw gebleven. Het zijn volgens de jury onmisbare krachten.

Arnhemse Helden individuele prijs 2022:

  • Mevrouw Guusta Jansen vanwege haar gepassioneerde inzet voor het Ronald McDonald Boshuus in Arnhem. Het is hartverwarmend hoe zij zich al 13 jaar liefdevol ontfermt over gezinnen met een ziek of zorgintensief kind. Guusta is volgens de jury een schoolvoorbeeld van een onmisbare vrijwilliger.
  • De heer Ron van der Veer die al 40 jaar een begrip is binnen de Recreatieve Sport Vereniging Vredenburg. Met zijn positieve en dienstverlenende houding kan ieder altijd op hem rekenen. Ron is volgens de jury zo’n typische kurk waarop een vereniging drijft.
  • De heer Martijn Pas omdat hij zich al 25 jaar op allerlei manieren actief inzet voor Waterscouting Miguel Pro. Martijn is de vraagbaak, de organisator en de coach voor jonge scoutingleiding. Volgens de jury is zo’n vrijwilliger een stimulans voor anderen.

Arnhemse Jonge Helden prijs 2022:

  • Alle vrijwillige jongeren van The Point Presikhaaf en The Point Kronenburg voor hun hulp en service aan wijkbewoners. Het is uniek wat de jonge vrijwilligers nu al in een klein jaar hebben bereikt. De jury vindt dit eigentijds en generatie-overstijgend vrijwilligerswerk met een grote betekenis.
  • De vriendengroep van de overleden Coen die zich als vrijwilligers actief inzetten voor de Arnhemse skateboarders, jong en oud. Met SkateforCoen zorgen ze voor een veilige, goed ontworpen en uitnodigende nieuwe skatelocatie en voor meer! Als jury zien we een geweldige inzet voor deze sport.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.