De zomer barst los in het Nederlands Openluchtmuseum

9 Minuten
openlucht

Zaterdag 25 maart is wat het Nederlands Openluchtmuseum betreft de eerste dag van de zomer. Vanaf die dag is het museum weer helemaal open, barstensvol activiteiten om de bezoeker een hele zomer te vermaken. Het thema dit jaar is: Zorg voor elkaar. We gaan met onze bezoeker in gesprek over hoe we zorgen voor elkaar. Vroeger, nu en later. Zorg voor elkaar vertelt aan de hand van persoonlijke verhalen en levendige presentaties hoe het voelt om zorg te geven en te krijgen. Is ons zorghart groot genoeg voor de toekomst? Kunnen we wat meer naar elkaar omzien?

Nieuw deze zomer is Bosrand, ons spiksplinternieuwe deelgebied waar we de geschiedenis van het recreëren in Nederland vertellen. Op Bosrand staan drie vakantiewoningen. In vakantiehuis Warnsveld vertellen we op een interactieve manier verhalen over vluchten en verzet in aanloop naar de Tweede Wereldoorlog, vanuit verschillende perspectieven. Onze klassieke Pemberton-stacaravan uit Nunspeet en het Rietveld-vakantiehuisje uit Markelo zijn naar Bosrand verplaatst.
Nieuw deze zomer zijn onze flexibele toegangstarieven. Terwijl overal de prijzen stijgen gaat bij het Openluchtmuseum de prijs van toegangskaartjes op doordeweekse dagen juist naar beneden.

Ons vrolijke Zomeravonden festival -inmiddels alweer de vierde editie- vindt dit jaar plaats van zaterdag 29 juli t/m zondag 11 augustus. Een zomer om met elkaar nieuwe herinneringen te maken, in het Openluchtmuseum.

Zorg voor elkaar
Naar wie gaat jouw zorg uit? Neem jij de mantelzorg voor een dierbare op je als dat nodig is? En wat als je zelf afhankelijk bent van zorg? Kook jij weleens wat extra om een bordje naar een eenzame buurvrouw te kunnen brengen? En wat kunnen we leren van Reizigers (woonwagenbewoners), hoe zorgen zij voor elkaar?
Deze zomer maken we in het Openluchtmuseum met bezoekers en mensen die intensief voor een ander zorgen een kunstwerk en onderzoeken we in een tentoonstelling wat het betekent om te leven met een handicap. We kijken de kunst van het zorgen af bij de Reizigers en we ontketenen een actie waarmee we contact leggen met onbekenden in de eigen buurt. Er zijn verschillende rondleidingen te volgen over zorg en gedurende het jaar vinden er uiteenlopende dagactiviteiten plaats.

Reizigers zorgen voor elkaar
Verspreid door Nederland wonen 30.000 reizigers op een kamp. Deze woonwagenbewoners vormen een hechte gemeenschap. Kinderopvang of verzorgingstehuis? Daar doen ze niet aan. Reizigers zorgen voor elkaar. Van de wieg tot het graf. Ze zijn trots op hun gastvrijheid en hun cultuur en vertellen deze zomer hun verhaal in twee woonwagens die speciaal hiervoor naar het Openluchtmuseum zijn verplaatst, een replica uit de jaren 1970 en een authentieke ‘pipowagen’. Die laatste is alleen van buitenaf te bekijken, de jaren ’70-wagen kan betreden worden. Hier wordt een film afgespeeld waarin mensen uit de woonwagencultuur vertellen over de manier waarop zij voor elkaar zorgen en wat dit voor hen betekend. Een museumpresentator is hier regelmatig aanwezig om met bezoekers in gesprek te gaan over deze vorm van intergenerationele zorg.
De woonwagens zijn de hele zomer te vinden op de weide naast zuivelfabriek Freia.

Naast de presentatie wordt er in de zomer een festivaldag georganiseerd, voor en door reizigers én mensen uit de burgermaatschappij. Daarover later meer.

Deze presentatie is gerealiseerd in samenwerking met de Vereniging  Behoud Woonwagencultuur in Nederland.

Tentoonstelling (On)beperkt. Leven met een handicap
Vanaf zaterdag 25 maart is in de Wagenhal (On)beperkt. Leven met een handicap te zien. In deze tentoonstelling vertellen we verhalen van mensen met een handicap aan de hand van voorwerpen, foto’s en videoportretten. Naast meubels en andere voorwerpen tonen we meer algemene voorwerpen en afbeeldingen die een beeld geven van de omgang met mensen met een handicap door de eeuwen heen. Onder hen Mary Tebbens (1935-2018), die een groot deel van haar leven in Het Dorp woonde. Van haar -als één van de bewoners van het eerste uur- tonen we meubels en andere (gebruiks)voorwerpen. We vertellen haar levensverhaal en dat spiegelen we aan verhalen van vier mensen met een handicap van nu, die in prachtige video’s vertellen over hun leven. De meubels van Mary Tebbens zijn verworven door het Nederlands Openluchtmuseum en maken nu deel uit van onze museale collectie. Het Nederlands Openluchtmuseum brengt met deze tentoonstelling het VN-verdrag Handicap bij een breed publiek onder de aandacht en wil bijdragen aan meer toegankelijkheid in Nederland, fysiek en sociaal. Dat doet het museum door bezoekers kennis te laten maken met mensen met een handicap en hun ervaringen en verhalen voorop te stellen. (On)beperkt. Leven met een handicap is te zien van 25 maart 2023 tot en met medio januari 2025.

Participatiekunstwerk
Op het Entreeplein verrijst een container waarin een expositie komt met verhalen van mantelzorgers. Flarden van hun verhalen zijn te lezen op panelen, waarop je ook foto’s ziet. Door een QR-code te scannen kun je vervolgens gesprekken horen waarin kunstenaar en mantelzorger Nikki Loef met mantelzorgers in gesprek gaat over de mooie en moeilijke kanten van intensief voor iemand zorgen. Oprechte, persoonlijke, kwetsbare verhalen. Van zorgplicht tot mantelzorg. Waarom zorg jij voor een ander? Welke dilemma’s ontstaan als je langdurig voor iemand zorgt?
De mantelzorgers hebben van klei kleine kunstwerkjes gemaakt die symbool staan voor hun verhalen. Gedurende het seizoen kunnen bezoekers op een aantal vaste dagen ook aanschuiven om hun eigen verhaal onder begeleiding van een workshopleider in klei te vereeuwigen. Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger wordt er speciaal voor jonge mantelzorgers een mooie dagactiviteit georganiseerd in het museumpark.

Dit deelproject ontstaat in samenwerking met Bureau Ruimtekoers en kunstenaar Nikki Loef.

Zorg voor elKAARTJE
Zorg voor elkaar zit soms in kleine dingen. Laten weten dat je aan iemand denkt, bijvoorbeeld. Maak hier een (ansicht)kaartje en stuur het op. Wie maak jij blij met jouw groeten uit het Nederlands Openluchtmuseum? Alle leeftijden zijn welkom in de Vlaamse schuur op het Kindererf.

Nieuw deelgebied Bosrand
Dit Zomerseizoen is onze nieuwste deelgebied Bosrand officieel open. Hier besteden we aandacht aan de geschiedenis van het recreëren in Nederland. Op Bosrand staan drie vakantiewoningen. Nieuw is Warnsveld, een vakantiehuis met een verhaal, waar we op een hele nieuwe, interactieve manier verhalen vertellen over de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog, vluchten en verzet. Onze klassieke Pemberton-stacaravan uit Nunspeet en het Rietveld-vakantiehuisje uit Markelo zijn naar Bosrand verplaatst. Voor meer informatie over vakantiehuis Warnsveld klik hier.

Zomeravonden in het Openluchtmuseum
Voor de vierde keer vinden deze zomer onze succesvolle Zomeravonden plaats. En wel van zaterdag 29 juli tot en met zondag 11 augustus. In de sfeervolle setting van het museumpark kan de bezoeker genieten van muziek, straatleven, leuke activiteiten voor kinderen, medewerkers die ambachten presenteren, rondleidingen en natuurlijk lekker eten & drinken uit alle windstreken bereid & geserveerd vanuit authentieke foodtrucks.

Tentoonstelling Anton de Kom – schrijver, strijder, wegbereider
De in Suriname geboren Anton de Kom (1898 – 1945) is een antikoloniaal denker, schrijver, dichter, mensenrechtenactivist en verzetsstrijder. Zijn boek ‘Wij slaven van Suriname’ uit 1934 is een aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing. De Kom is de eerste schrijver die de geschiedenis van Suriname vanuit antikoloniaal perspectief aan de orde stelt. Hij strijdt voor een menswaardig bestaan, en neemt het op voor zijn onderdrukte landgenoten. In de Tweede Wereldoorlog sluit hij zich aan bij het verzet in de strijd tegen de nazi’s. Lange tijd blijven Anton de Kom en zijn werk in Nederland onbekend. In 2020 krijgt De Kom een eigen venster in de Canon van Nederland. In samenwerking met de Surinaamse kunstenaar Ken Doorson presenteert het Openluchtmuseum Anton de Kom en zijn gedachtegoed aan een breed publiek. Aan de hand van thema’s; de verbinder, de leraar, de aanklager, de strijder, de wegbereider en een speciaal voor de tentoonstelling gemaakt kunstwerk ‘Papa de Kom’ laten we zien dat de strijd van De Kom nog altijd actueel is. Voor meer informatie over deze tentoonstelling klik hier.

Nieuw: flexibele toegangstarieven. Op weekdagen goedkoper naar het Openluchtmuseum
Op weekdagen wordt een toegangsbewijs voor het Nederlands Openluchtmuseum goedkoper dan vorig jaar. Op deze manier hopen we een klein beetje bij te dragen aan de gestegen prijzen. Van maandag tot en met vrijdag (vakantieperiodes uitgesloten) betaalt een volwassen bezoeker € 18,- en een jonge bezoeker van 4 t/m 12 jaar € 15,-
Het tarief voor volwassenen in het weekend (zaterdag & zondag) en vakantieperiode is € 21,-  en voor bezoekers van 4 t/m 12 jaar € 18,-
Baby’s tot en met 3 jaar krijgen altijd gratis toegang. Entree is altijd gratis voor bezoekers met een Museumkaart of een Vriendenloterij Vip-kaart. Honden zijn welkom, mits aangelijnd.
Toegangsbewijzen kunnen zowel online als aan de kassa worden gekocht.

Nieuw rookbeleid
Met ingang van het Zomerseizoen geldt er in het Openluchtmuseum een nieuw rookbeleid. Verspreid over het museumpark zijn acht rookzones waar gerookt mag worden. De rest van het museum is rookvrij.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.