De ‘Speelduin’ in Binnenstad Arnhem

3 Minuten
Speelduin Arnhem

Groot nieuws voor de kleine Arnhemmers: op de plek waar tot voor kort het Feestaardvarken heeft gelegen, zal de komende week in rap tempo een tijdelijk speelparcours worden gerealiseerd met lokaal stadshout! Het parcours “De Speelduin” is een belofte voor méér buitenspel voor kinderen in de binnenstad. Het gewonnen idee van de “Challenge voor de binnenstad” van de 9-jarige Teisje Haarman is hier de aanleiding toe.

Een speelroute door de binnenstad van Arnhem
Het idee van de 9-jarige Teisje Haarman, om een speelroute te maken door de binnenstad van Arnhem, wordt nu op creatieve wijze vertaald in dit eerste spelparcours. Maak-Lab Arnhem werkt op zaterdag 12 maart aan het speelparcours. De jongeren van Maak-Lab zullen ondere andere gaan woodcarven. Teisje Haarman en Wethouder Jan van Dellen zijn die dag ook aanwezig om symbolisch het startsein te geven aan dit speelse avontuur.

Challenge voor de binnenstad
De challenge, die door PBA in samenwerking met INNOVATE in 2021 werd geïnitieerd, had burgers opgeroepen met hun origineelste idee te komen. Hierbij dienden ze uit te gaan van de drie kernwaarden die voor Arnhem gelden: groen, creatief & vrij. Van de 5 nominaties waren er twee voorstellen die pleitten voor meer buitenspel in de binnenstad. De gemeente Arnhem steunt en draagt het initiatief door middelen en mensen vrij te maken voor de realisatie.

Feestaardvarken
De Speelduin

Een aantrekkelijker Arnhem
De binnenstad moet een wezenlijke transformatie doormaken de komende jaren. De plek van winkelen en vertieren (place to buy) moet aangevuld worden met plaatsen waar bewoners en bezoekers willen en kunnen ontmoeten en verblijven (place to meet). Dat vraagt iets van het aanbod en de kwaliteit van de openbare ruimte. Naast de speelroute komen er o.a. muurschilderingen, meer groen, en worden de elektrakastjes in de Binnenstad van Arnhem, het Modekwartier en het Spijkerkwartier ‘versiert’ met afbeeldingen van lokale kunstenaars. Het vergroten van de aantrekkelijkheid van de openbare ruimte moet meer bezoekers naar Arnhem trekken, en dat komt zeker ook de ondernemers van de binnenstad ten goede! Daarnaast is er een groeiend aantal gezinnen met kinderen in de binnenstad komen wonen; reden te meer om door middel van buitenspel een waardevolle toevoeging te geven aan de openbare ruimte van de binnenstad. Hierbij is het doel de identiteit van deze mooie stad te vertalen in één samenhangende speelroute met creatieve ontwerpen, waar de kernwaarden van Arnhem in vertolkt worden.

De speelroute
Het speel-parcours de “Speelduin” in het Bartókparkje is de eerste speelplek en is een miniatuur van de speelroute. Het is gemaakt van lokaal vers eikenhout, geleverd door Arnhems Stadshout, een organisatie in oprichting. Hiermee komt deze speelplek duurzaam en lokaal tot stand en draagt bij aan de groene kernwaarden van deze mooie stad!

De Speelduin zal twee jaar blijven staan om ons te helpen herinneren aan het grote voornemen: een binnenstad waar straks ieder spelend kind welkom is!

Lees hier meer over de toekomst van Arnhem.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.