Cursus Film als Filosofie in Focus

2 Minuten

4-delige reeks over de relatie tussen film en filosofie in Focus Filmtheater

In maart 2023 verzorgen filmjournalist Kevin Toma en filosoof Sabine Winters voor de derde keer een 4-delige cursusreeks over de relatie tussen Film en Filosofie in Focus Filmtheater. Aan de hand van vier thema’s en veel prikkelende filmfragmenten uit de wereldcinema worden filosofische onderwerpen zicht-en-voelbaar. Bij elke cursusavond staat het plezier van het bewuste én filosofische filmkijken voorop.

Tickets en meer info via www.focusarnhem.nl.
Cursusdagen: 8, 15, 22 en 29 maart 2023
Aanvangstijd: 19:00 uur (tot ca 21:00 uur)
Aanmelden kan voor de gehele reeks (4 bijeenkomsten) maar de cursusavonden zijn ook los te bezoeken.

PROGRAMMA

wo 8 maart | Utopieën en dystopieën
Als films voor ons spiegels zijn, dan is de ene reflectie een stuk hoopvoller dan de andere. In deze eerste bijeenkomst gaan Kevin Toma en Sabine Winters in op de utopische en dystopische werelden die film ons laat zien.

wo 15 maart | Film en identiteit
Wie ben ik? En hoe zetten films ons niet alleen aan tot het nadenken hierover, maar brengen ons misschien ook tot een nieuw of verfrist besef van wie we zijn?

wo 22 maart | Film en verbeelding
Verbeelding in film maakt het abstracte invoelbaar, het ontoegankelijke toegankelijk. Op welke wijze doet film dat? En ook: hoe spreekt film de verbeelding van de toeschouwer aan?

wo 29 maart |Het dierlijke perspectief
Hoeveel hebben wij eigenlijk gemeen met dieren en in hoeverre levert film een bijdrage aan hoe we hierover denken? En ook: waar gaat empathie over in (een te kritiekloze vorm van) vermenselijking en wat is daar mis mee?

Cursusleiders
Kevin Toma is filmjournalist, verbonden aan o.a. de Volkskrant. Hij studeerde Film- en Opvoeringskunsten aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Sabine Winters is freelance wetenschapsfilosoof en de oprichter van het filosofieplatform Future Based.

Focus Filmtheater
Grenzeloze filmliefde, altijd een prachtprogramma, vijf filmzalen, een sfeervol café, zonnig terras en openluchtvertoningen op het dak; dat is Focus Filmtheater Arnhem. Het filmtheater bevindt zich aan het Audrey Hepburnplein middenin de stad, en biedt een afwisselend aanbod van actuele films en speciale evenementen.

Focus Filmtheater | Audrey Hepburnplein 1 | 6811 EH Arnhem | 088 1900666 (ma-vr 09:00-16:00 & za-zo 14:00-17:00) | info@focusarnhem.nl

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.