Café Pierre: Museum Arnhem eert voormalig museumdirecteur

4 Minuten
Artist impression van Café Pierre op de begane grond van de koepel van Museum Arnhem. © Studio Modijefsky

Arnhem krijgt er een nieuwe horecagelegenheid bij: Café Pierre. In de koepel van Museum Arnhem vestigt zich het café, vernoemd naar de populaire, voormalige museumdirecteur Pierre Janssen (1926-2007). Café Pierre wordt een plek die past bij wat Pierre Janssen voorstond, toen hij van 1969-1982 in Arnhem directeur was: de kwaliteit van het aanbod is hoog, de drempel tot bezoek laag. De koepel van het gebouw is door Studio Modijefsky uit Amsterdam getransformeerd tot een warme en toegankelijke ontvangstruimte.  In deze ruimte komen ook Winkel Museum Arnhem en op de eerste etage Studio Museum Arnhem.

Historische koepel als entree

De gerenoveerde monumentale koepel, gebouwd in 1873 als onderdeel van de herensociëteit voor Indiëgangers, wordt vanaf de heropening de centrale ontmoetingsplek van het museum en huisvest de winkel en het café. Op de bovenverdieping van de koepel komt Studio Museum Arnhem: een vrij toegankelijke activiteiten- en evenementenruimte, waar een doorlopend programma wordt aangeboden.

Tijdens de renovatie van de koepel zijn enkele historische elementen hersteld. Zo zijn alle ramen en openslaande deuren naar de tuin in de koepel teruggebracht naar de originele architectuur. Daarvan waren er in de loop der tijd verschillende dichtgemetseld om ruimte te geven aan kunstwerken. Via de vensters stroomt het licht nu weer binnen. Ook zijn de rijkelijk versierde gietijzeren kolommen op de begane grond en de eerste verdieping weer zichtbaar, deze waren jarenlang aan het oog onttrokken.

Doorsnede van de koepelruimte van Museum Arnhem © Studio Modijefsky
Artist impression van Café Pierre op de begane grond van de koepel van Museum Arnhem. © Studio Modijefsky
Café Pierre: een eerbetoon

Café Pierre verbindt de binnen- en buitenruimte van Museum Arnhem en geeft ook toegang tot het terras en de geheel vernieuwde beeldentuin. Het café is van dinsdag tot en met zondag tijdens openingstijden voor iedereen te bezoeken. De menukaart bestaat uit vegetarische en veganistische gerechten en hapjes, met vlees of vis als optie. Er wordt zoveel mogelijk gekozen voor biologische en duurzame producten en voor lokale leveranciers. Ook de nieuwe Winkel Museum Arnhem kiest voor creatieve en ambachtelijke producten van lokale makers en is tijdens openingstijden van het museum zonder ticket te bezoeken.

De vernoeming van het café naar Pierre Janssen is een eerbetoon aan de voormalig museumdirecteur. Saskia Bak, directeur Museum Arnhem: “De aanpak van Pierre Janssen was totaal anders dan tot dan toe gebruikelijk was. Hij bezat de gave om bezoekers te laten praten en vertellen over kunst, in plaats van als expert vanuit de kunstgeschiedenis uit te leggen hoe het zat. Een visie die wij nog steeds toepassen in het museum.”

Historische architectuur als uitgangspunt 
Studio Modijefsky is door Museum Arnhem gevraagd om het interieurontwerp te maken. Voor de ruimtes op de begane grond deden zij dat voor de algemene entree, Café Pierre en Winkel Museum Arnhem. En op de bovenverdieping voor Studio Museum Arnhem: de activiteiten- en evenementenruimte. Studio Modijefsky heeft de oorspronkelijke architectuur van de koepel als uitgangspunt genomen en zich laten inspireren door het verleden van het gebouw en de kunstcollectie van het museum. De spiegels, meubelstukken en lichtelementen vormen een compositie waarin nieuwe perspectieven worden gesuggereerd en magisch realisme een belangrijke inspiratie vormde. De gietijzeren kolommen dienen als basis waaromheen de verschillende interieur elementen zich vormen. Het café, de entree, de zitelementen en de displays van de winkel hebben elk hun eigen materialisatie en vormentaal die samen een onderscheidend karakter geven aan deze monumentale ruimte. Het meest in het oog springend is de op maat gemaakte kroonluchter die vanuit de nok van de koepel 18 meter naar beneden hangt. De lichtbogen van de kroonluchter hebben de vorm van het silhouet van de koepel en ramen en spiegelen als het ware de architectuur ondersteboven de ruimte in.

Verbouwing
Museum Arnhem onderging vanaf 2017 een grondige transformatie. De renovatie en uitbreiding waren nodig om het museum goed te faciliteren voor de toekomst. De tentoonstellingsoppervlakte is met een unieke vleugel naar ontwerp van Benthem Crouwel Architects uitgebreid met 550 vierkante meter. Deze riante nieuwbouw levert het museum voor moderne en hedendaagse kunst vier extra tentoonstellingszalen en twee publieksruimtes op. De beeldentuin van het museum is ook flink aangepakt. Deze ‘groene’ buitenzaal is ontworpen door landschapsarchitecten Karres en Brands en is ook te bezoeken zonder museumkaartje. De nieuwe vleugel steekt vijftien meter uit over de stuwwal en is een ware blikvanger: op de gevel prijken 82.000 unieke keramische tegels. Op vrijdag 13 mei 2022 gaat Museum Arnhem open voor publiek. De ticketverkoop via de website van het museum is deze week van start gegaan.

Museum Arnhem. nieuwbouw. Arnhem, musea, Saskia Bak

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.