Arnhem laat zich van groenste kant zien op Open Monumentendag

2 Minuten
persbericht 2

Zo’n 50 monumenten in Arnhem zijn op 10 en 11 september 2022 gratis te bezoeken tijdens de 36e editie van Open Monumentendag. De ondertitel van dit jaar in Arnhem – groene golf – heeft alles te maken met duurzaamheid.

Arnhemse monumenten laten zien hoe groen en duurzaam de stad is. Enkele bijzondere monumenten die geopend zijn:

  • Het Paleis van Justitie. De 60 jaar oude ruimtes zijn in 2021 en 2022 gerenoveerd om te voldoen aan de eisen van de moderne tijd, maar wel met behoud van de cultuurhistorische waarde van het pand. Speciaal voor Open Monumentendag opent dit monumentale gerechtsgebouw zijn deuren voor een bezoek op eigen gelegenheid, korte films, of voor rondleidingen over architectuur en rechtspraak met medewerking van ’t Gilde.
  • Het Bio Vakantieoord. Deze in 1927 opgerichte vakantiekolonie werd later een revalidatieoord voor poliopatiëntjes en is sinds 1995 een vakantiepark voor gezinnen met meervoudig gehandicapte kinderen. Hoe dit bijzondere complex kan worden verduurzaamd wordt besproken bij lezingen door Wim Lavooij, rondleidingen over het terrein, en een mini-expositie.

De volledige lijst van de deelnemende monumenten is te vinden op: openmonumentendagarnhem.nl

Bezoek gratis de feestelijke opening van Open Monumentendag Arnhem 2022 op vrijdag 9 september van 20.00-22.00. Geen gebouw zo duurzaam als een monument; ze zijn niet van gister en gaan – als het goed is – ook nog lang mee. Tegelijkertijd zijn monumenten allesbehalve duurzaam in de actuele, engere zin van het woord. Hoe krijgen we ze up to date met behoud van de historische en architectonische kwaliteiten?

Dat is de vraag die centraal staat tijdens de feestelijke opening van Open Monumentendag 2022, georganiseerd door CASA en Open Monumentendag Arnhem. Na bijdragen over duurzaamheid en Arnhemse monumenten van Peter Koelewijn, Johan Blokland en Martine Verheijen-Verkooijen, zal wethouder Bob Roelofs zal het Arnhems Open Monumentendagweekend officieel openen. U kunt zich nu gratis aanmelden.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.