Festival Klaterklanken

3 Minuten
het-maat-saxophone-quartet-speelt-op-festival-klaterklanken-afbeelding-rechtenvrij-fotograaf-bram-de-jong-2_827849562.jpg

Openluchtfestival Klaterklanken is niet meer weg te denken uit het Nederlandse muziekleven. Zaterdag 22 juli 2023 is het reizende klassieke muziekfestival voor de derde maal te gast bij Kasteel Rosendael in Rozendaal. “De musici spelen in de natuur én met de natuur”, zegt artistiek leider Idske Bakker. “Er zijn geen podia, het publiek zit dichtbij. De concerten zijn kort en toegankelijk en vinden plaats op het prachtige landgoed rondom het kasteel. Klassieke muziek vormt de basis van waaruit wegen worden bewandeld richting hedendaagse muziek en improvisatie.” De musici behoren veelal tot de grootste toptalenten die ons land rijk is.

De concertwandelingen vormen het kloppend hart van Klaterklanken. Op idyllische plekjes krijgt het publiek in vijf korte concerten van tien minuten een breed scala aan klassieke muziekstijlen voorgeschoteld. Joost Willemze, een van de grootste Nederlandse harptalenten, speelt zowel romantische, impressionistische als hedendaagse muziek. “In Vers la source dans le bois van de Franse componist Tournier wandel je als het ware naar een stromend beekje en hoor je het water steeds dichterbij komen.” De klassiek gewortelde heren van 3VIOLAS zijn niet alleen vaste gast in het Concertgebouw maar maakten ook hun opwachting op Down The Rabbit Hole en het Amsterdam Dance Event. De drie altviolisten nemen bestaande stukken (klassiek, pop, minimal, film, elektronisch) minutieus onder de loep en zetten deze naar hun hand. Alles wat zij maken staat in het teken van de natuur. Cellist Pieter de Koe & danser Uri Eugenio brengen een deel uit hun nieuwe voorstelling rondom de eerste cellosuite van Benjamin Britten. Pieter de Koe is cellist van het Animato Kwartet. Uri Eugenio danste onder meer bij het Scapino Ballet en LeineRoebana. Het Maat Saxophone Quartet speelt naast virtuoos repertoire ook een aantal rustige stukken. “We geven de vogels, de bomen en de wind gelegenheid om mee te doen”, zegt altsaxofonist Catarina Gomes. Op het programma staat onder meer Dreaming of the Unseen, een nieuw stuk uit No one is too small, hun concertvoorstelling over klimaatverandering. De vier zangeressen van NKK NXT combineren vocaal repertoire met nieuwe composities en improvisaties. In hun programma wordt het spanningsveld tussen mens en natuur belicht. De familiewandelingen, een ingekorte variant op de concertwandelingen met een verteller als gids, zijn bij uitstek geschikt voor kinderen.

Familievoorstelling
Na een zeer succesvolle familievoorstelling vorig jaar keert het Epos Ensemble terug op Klaterklanken. Met hun nieuwe voorstelling, gebaseerd op Boutje van de Rommelberg, het boek van Mirjam Oldenhave en Rick de Haas, brengen zij een spannend avontuur vol humor en natuurlijk met heel veel muziek. Voor kinderen van vijf jaar en ouder.

Voor de allerkleinsten
Het Wonderland Collectief speelt, onder leiding van danseres Makiko Ito, een voorstelling speciaal gericht op baby’s en een voorstelling voor peuters. De musici en dansers improviseren en reageren op de geluiden en de bewegingen van het jonge publiek.

Slotconcert
Traditiegetrouw sluiten musici en publiek samen het festival af met de Klaterklanken Symfonie, die voor deze editie is geschreven door componist Oene van Geel. In een korte workshop wordt het publiek voorafgaand klaargestoomd.

Randprogramma
Het randprogramma, dat bestaat uit pop-up concertjes, een talentenpodium, een silent disco, workshops en het slotconcert met alle musici samen, is op vertoon van een festivalbandje van een van de betaalde onderdelen gratis toegankelijk.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.