De waterstofauto van de HAN komt volgend jaar nog verder!

2 Minuten
waterstofauto coureurs

692 kilometer op 1 liter brandstof. Zo ver kom je op dit moment met de waterstofauto die door tweedejaars studenten Automotive aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) is ontwikkeld. De Arnhemse studenten werken in hun Waterstoflab aan de auto van de toekomst. De auto van volgend jaar komt nog verder.

Arnhem staat bekend als waterstofhoofdstad van Nederland. Waterstof is een milieuvriendelijk alternatief voor fossiele brandstof. Op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) vind je veel bedrijven die zich bezighouden met commerciële toepassingen van waterstof.

Omdat je samen nu eenmaal nog verder komt, zijn de waterstofbedrijven die op IPKW werken één van de partners van het Waterstoflab van de HAN. Omgekeerd heeft de HAN op Industriepark Kleefse Waard inmiddels een eigen innovatielab gevestigd: het Mobility Innovation Centre (MIC). Laat duidelijk zijn: het Arnhemse bedrijfsleven en de hogeschool werken nauw samen bij de ontwikkeling van waterstof als brandstof van de toekomst.

waterstofauto Shell race HAN studenten

Shell Eco Marathon
Met de auto die door de HAN ontwikkeld is, de Hydromotive 11, doen de studenten mee aan de Shell Eco Marathon. Dit is een jaarlijkse race die tot doel heeft om de wereld kennis te laten maken met duurzaam vervoer. In de Shell Eco Marathon strijden 140 internationale studententeams met elkaar om de vraag wie de meest duurzame auto kan ontwerpen. Bijzonder aan het HAN Hydromotive team is dat dit project gewoon bij het programma van de tweedejaarsstudenten Automotive hoort. Terwijl andere teams vaak een tussenjaar hebben om zich volledig op de auto en de race te kunnen focussen.

Dat de studenten van de HAN voorop lopen bij deze ontwikkeling, blijkt wel uit het resultaat. Bij de laatste editie van de Shell Eco-Marathon bemachtigde het team van de HAN de derde plek in de categorie Urban Concept. De HAN werd zevende in de Drivers’ World Championship. Dat resultaat is des te indrukwekkender als je bedenkt dat de Arnhemse waterstofauto de enige deelnemende auto is die op een hogeschool is ontwikkeld. Alle andere waterstofauto’s in de race komen van universitaire studententeams.

Waterstofauto team HAN in Londen
Binnekant waterstofauto
Waterstofauto team HAN in Londen
DSC08196

Samen met de regio!
Dat de studenten Automotive het goed doen tijdens een race als de Shell Eco Marathon is natuurlijk leuk, maar het is niet het primaire doel van het Waterstoflab op de HAN. “Veel liever bereiken we nog een hoger doel: samen met de regio ons inzetten voor schone mobiliteit”, aldus het missie-statement van de studenten.

“Mobiliteit kan namelijk duurzamer en makkelijker dan benzine of elektrische brandstof. Wij geloven in waterstof als volwaardig alternatief.” PR-manager (2019-2020) Wilco Geutjes: “De ontwikkelingen gaan razendsnel. Helemaal in Arnhem. Arnhem begint echt dé hotspot van Europa te worden.”

 

Voor meer informatie kijk op HAN Hydromotive.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

SEECE zet in op onderzoek naar energiemanagement

3 Minuten
Simulatiepanelen HAN elektriciteitsmast