Duurzame mode met betekenis bij Elsien Gringhuis

3 Minuten
Duurzame mode van Elsien Grinhuis Modekwartier Arnhem

De laatste jaren ontstaan er steeds meer initiatieven om mode duurzamer te maken. Een van de pioniers op dat vlak is de Arnhemse modeontwerper Elsien Gringhuis. Vanuit haar winkel annex studio midden in het Modekwartier laat Gringhuis zien dat duurzaamheid perfect samengaat met prachtige ontwerpen.

De kleding van Elsien Gringhuis wordt geroemd vanwege haar minimalistische creaties, die bovendien ook nog doordacht en duurzaam zijn. Zo werkt Elsien alleen met fair trade stoffen waarvan de meeste ook het Global Organic Textile Standard (GOTS) keurmerk hebben. Een internationaal keurmerk voor biologische kleding en textiel.

20191007_SEG_Shop-6514

Overladen met prijzen
Net als Sjaak Hullekes, modehuis Maison the Faux en het Arnhemse modelabel Fraenck is ook Gringhuis in de modewereld een naam om u tegen te zeggen. Ze heeft zowel nationaal als internationaal klanten. Ben je in Zwitserland op vakantie? Duik dan een modewinkel in en je kan haar kleding zomaar tegenkomen.

Elsien Gringhuis studeerde in 2008 cum laude af aan de modeacademie van ArtEZ, waar ze tegenwoordig ook lesgeeft. Sindsdien is Gringhuis overladen met prijzen. In 2011 won ze de Green Fashion Competition. Eerder sleepte ze al de Hema Ontwerpwedstrijd en de Italia Mittelmoda Award in de wacht. Daarnaast werd Gringhuis bij de Europese modewedstrijd Createurope verkozen tot Best Avant Garde Designer.

Duurzame mode binnekant winkel Elsien Gringhuis Arnhem

Hotspot in het Modekwartier
Een paar jaar geleden opende Gringhuis in het Modekwartier een nieuwe hotspot. De winkel is gebaseerd op de principes duurzaam, ethisch verantwoord en milieuvriendelijk. Hier combineert ze haar liefde voor mode met de missie om consumenten te bewegen om te kiezen voor duurzame kleding.

“Ik wil met heel draagbare kleding toch innovatief zijn in vorm en details”, zei Gringhuis daar eerder over. “Vergeet trends. Koop minder, kies bewust en zorg dat het lang meegaat. Het is zoveel meer bevredigend. Je helpt niet alleen jezelf, maar ook onze planeet.”

Elsien en hond duurzame mode Arnhem

Mode op bestelling
Om een tegenwicht te bieden aan de overproductie in de modewereld, produceert Gringhuis alleen nog maar op bestelling. De kleding wordt niet meer op voorhand gemaakt. Dit doet Elsien om overproductie en onverkochte items te voorkomen.

De winkel in het Modekwartier fungeert om die reden eerder als een showroom, dan als een standaard winkel. Klanten kunnen in de winkels samples passen in standaard confectiematen, die vervolgens door Elsien Gringhuis en haar team in de juiste maat gemaakt worden.

20191007_SEG_Shop-6510

Door haar werkwijze heeft Elsien Gringhuis geen wisselende collecties. De winkel en de webshop hebben een doorlopende collectie die regelmatig aangevuld wordt met nieuwe ontwerpen. Gringhuis laat zich bij haar ontwerpen met name inspireren door de natuur. Franje zal je niet zo gauw tegenkomen in de mode van Elsien Gringhuis.

“Niets zit er voor niets, alles heeft een functie”, aldus Gringhuis tegenover het modeblad Soul Stores. Die manier van denken geeft mooi weer wat de belangrijkste drijfveer is van Elsien Gringhuis: ontwerpen met betekenis, in de brede zin des woords.

Kijk hier voor de ontwerpen van Elsien.

Beeld: Tse Kao

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Een wandeling door Modekwartier Arnhem is een ontdekkingstocht

2 Minuten
Modekwartier Arnhem Annet Veerbeek