Oplossing voor stikstofprobleem wint Cleantech Battle 2022

2 Minuten
Prijswinnaars_Cleantech_Battle

Student Henry Kozorezov van Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp is de winnaar van de jaarlijkse Cleantech Battle met zijn concrete oplossing voor het stikstofprobleem. De student Animals, Society and Business ontwikkelde een concept om ontlasting van vee te scheiden waardoor er minder ammoniak en stikstof vrijkomen. “Een geweldige winnaar met een oplossing voor een actueel probleem!”, aldus de initiatiefnemer van de battle Martin Snijder.

Naast de titel gaat Henry naar huis met een bedrag van 1500 euro. De vierdejaars student is heel blij met de erkenning: “Met mijn project AEMS wil ik boeren helpen door ze onderdeel te laten zijn van de oplossing, in plaats van het probleem.” Het scheiden van urine en ontlasting van melkvee kan de uitstoot van ammoniak en methaan drastisch verminderen. Het draagt bij aan het sluiten van de nutriëntenkringloop en daarmee aan een beter milieu.

Prijswinnaars_Cleantech_Battle

Relatief eenvoudige oplossing voor een groot probleem
Henry werkte niet alleen aan de praktische ontwikkeling, maar hij keek juist ook naar de sociale, financiële en ecologische aspecten van dit concept. “Ik vind het belangrijk dat dit concept van mestscheiding ook financiële voordelen voor de sector oplevert. Daarmee kun je het duurzaam implementeren.”

Juryvoorzitter Eveline Buter over het winnende project: “We hebben als jury gekeken naar het innovatieve gehalte en de impact van de projecten. Het project ‘AEMS’ draagt een oplossing aan voor een heel groot probleem. En dat met een relatief eenvoudige oplossing die makkelijk te implementeren is. Daarnaast is het erg schaalbaar. Een terechte winnaar!”

Cleantech Battle: grootste kennisfestival van Nederland
De Cleantech Battle 2022 werd georganiseerd door Platform Techniek Stedendriehoek en mede mogelijk gemaakt door Cleantech Regio en de gemeente Deventer.

Het onderzoek van Henry Kozorezov maakt deel uit van het project ‘Bronscheiding van dierlijke urine en feces in de stal – het begin van een circulaire mestketen’ , dat mede is gefinancierd door Regieorgaan SIA.

Foto: Bamalang Cham

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.