Onvergetelijke winterervaring in het Nederlands Openluchtmuseum!

+ 10 minuten
unnamed-2

Sneeuw of geen sneeuw, in het Nederlands Openluchtmuseum vieren we de winter. Van zaterdag 3 december 2022 tot en met zondag 15 januari 2023 is het hele museumpark in winterse sferen ondergedompeld. De sfeer van de winters van vroeger met een flinke saus van nu. Er zijn doe-activiteiten voor jong & oud, verspreid over het hele museumterrein. Er kan geschaatst worden op de ijsbaan en onze allerkleinste bezoekers kunnen hun eerste schaatservaring opdoen op de krabbelbaan. In de Ambachtenwerkplaats maak je je persoonlijke kerstcadeaus zelf, bijvoorbeeld van Staphorster stipwerk of juist een houten kapstok. Onze ambachtencoaches helpen je graag. Op het Kindererf vieren we Lichtjesfeest, met verhalen over de verschillende ‘lichtjesfeesten’ zoals Kerst, Chanoeka en Divali. Ook kunnen kinderen daar hun eigen kaars maken. Natuurlijk zijn er in het Museumpark ook ambachtsdemonstraties van onder meer de smid en de wevers. En op het Zaanse Plein is het Wintermarkt, met o.a. demonstraties van klompenmakers en touwslagers, verhalen door grientwerkers en diverse leuke kraampjes.
Winter in het Openluchtmuseum barst werkelijk uit zijn voegen van de activiteiten. Een onvergetelijke winterervaring.

unnamed-2

Foto: Nederlands Openluchtmuseum

Over winters van vroeger én nu
In het hele museumpark worden op veel verschillende locaties verhalen vertelt uit het dagelijks leven tijdens de winter, van vroeger én nu. Zo is bijvoorbeeld in het Blauwe loshuus werk te zien dat vroeger specifiek in de winter werd gedaan: wol en vlasverwerking. Met vlas dat verbouwd en geoogst is in het Openluchtmuseum. In de Molukse barak wordt het verhaal verteld van hoe Molukkers vanuit hun warme gebied aankwamen in het koude, winterse Nederland. Onze scheepsbouwers en smeden bouwen aan een vissers jol. De vissers jol heeft zijn geschiedenis op Marken. De haringteelt op de Noordzee duurde van mei tot december. In de winter werd er met de jol rondom het eiland gevist. De vissers jol werd naast de botter en fuikenboot een bekend schiptype op het eiland Marken. Bij de boerderij uit Varik leer je hoe men voor de komst van de moderne koelkast in de winter voedsel bewaarde, in boerderij Hoogmade staat de invulling van het Sinterklaas- en Kerstfeest centraal en in de krotwoning in de Amsterdamse Westerstraat is te zien hoe daklozen beschutting zochten tegen de barre kou.

In onze moderne bierbrouwerij wordt speciaal winterbier gebrouwen en onze stroopkokers maken ambachtelijke perenappelstroop. Vanzelfsprekend ook te koop in onze Museum cadeauwinkel.

unnamed-3
unnamed-4

Activiteiten voor kinderen én hun ouders/ verzorgers
Ook deze winter kunnen onze jonge bezoekers weer volop deelnemen aan leuke activiteiten. Op het Zaanse Plein staat onder meer een nostalgische draaimolen, in boerderij Midlum is een oud-Hollandse spelletjesschuur, een modern lichtjesfeest op het Kindererf, een spannend Witte wievenpad en een alternatieve Elfstedentocht naar het Hoge Noorden, waarmee stempels te verdienen zijn door elf opdrachten uit te voeren. Een volle stempelkaart levert na afloop een huldiging en een heus Elfstedentochtkruisje op!

Diverse rondleidingen
Tijdens Winter in het Openluchtmuseum zijn er diverse (gratis) instaprondleidingen. Iedere zaterdag en zondag en in de kerstvakantie zelfs dagelijks zijn er:

Groene rondleidingen
Tijdens deze wandelingen leer je, onder begeleiding van een gespecialiseerde groene rondleider, meer over de 44 hectare terrein van voormalig landgoed De Waterberg. De route voert onder meer langs 200 jaar oude sprengbronnen, stuwwallen die gevormd werden in de één na laatste ijstijd en een (voormalige) zandverstuiving die meer dan een kilometer lang is. Ook vertelt de rondleider over onze botanische tuinen en de aanleg van de boerenerven rondom onze boerderijen. De Groene rondleidingen duren één tot anderhalf uur en per wandeling kunnen er maximaal 8 personen mee. Iedere zaterdag en zondag en in de kerstvakantie iedere dag. Vertrek om 13.00 uur, verzamelen op het Entreeplein, vooraf aanmelden is niet nodig.

Winterrondleidingen
Hoe guur waren de winters van vroeger? Lag er echt ieder jaar een meter sneeuw? Kon je altijd schaatsen? Onze enthousiaste rondleiders nemen je mee door het museumpark, met allerlei wetenswaardigheden over de historische gebouwen en het leven van hun bewoners in wintertijd. Vertrek om 11.00 uur, verzamelen op het Entreeplein.

unnamed-5
unnamed-6

Glühwein, koek & zopie
Naast onze bekende horecalocaties als onder meer het Canoncafé, de Poffertjeskraam uit Epe, Herberg de Hanekamp en onze ambachtelijke Frietbakkerij zijn er in het winterseizoen een aantal extra voorzieningen met een winters tintje. Op het Zaanse Plein staat een oliebollenkraam en er is koek & zopie bij de ijsbaan. Ook de reguliere kaart is aangepast met winterse lekkernijen als snert met rookworst, glühwein en warme chocolademelk.

unnamed-7
unnamed-8

Doe het zelf in de Ambachtenwerkplaats
Boren, gutsen, schaven, snijden, zeefdrukken, borduren, stippen en veel meer.

Ook tijdens onze Winterprogrammering is de Ambachtenwerkplaats volop in bedrijf. Jong & oud kan zelf aan de slag, onder begeleiding van een ambachtencoach. In de twee werkplaatsen kan de bezoeker kiezen tussen diverse grove en fijne technieken, denk aan Staphorster stipwerk, zeefdrukken, stippen, borduren of houtsnijwerk.

Expositie
In de Ambachtenwerkplaats is ook een expositie te zien, met films waar hedendaagse makers vertellen over hun ambacht en de relevantie en waarde van ambachten voor de samenleving van nu.

De Ambachtenwerkplaats is gevestigd in het oude hoofdgebouw bij de voormalige entree aan de Schelmsestraat, naast de formele tuin.

Hoe werkt het?
Via onze website is een tijd te reserveren om deel te nemen aan een activiteit in de Ambachtenwerkplaats. Daarnaast is het ook mogelijk ter plekke een plaats te reserveren.

De realisering van de Ambachtenwerkplaats is mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij en de Vrienden van het Nederlands Openluchtmuseum.

Nieuwe locatie Bosrand
Vanaf 14 december is onze nieuwste deelgebied Bosrand geopend. Hier besteden we aandacht aan de geschiedenis van het recreëren in Nederland. Op Bosrand staan drie vakantiewoningen. Onze klassieke Pemberton-stacaravan uit Nunspeet en het Rietveld-vakantiehuisje uit Markelo zijn naar Bosrand verplaatst. Daarnaast opent Warnsveld, een vakantiehuis met een verhaal, waar we op een hele nieuwe, interactieve manier verhalen vertellen over de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog, vluchten en verzet.

unnamed-9

Tentoonstelling Anton de Kom – schrijver, strijder, wegbereider
De in Suriname geboren Anton de Kom (1898 – 1945) is een antikoloniaal denker, schrijver, dichter, mensenrechtenactivist en verzetsstrijder. Zijn boek ‘Wij slaven van Suriname’ uit 1934 is een aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing. De Kom is de eerste schrijver die de geschiedenis van Suriname vanuit antikoloniaal perspectief aan de orde stelt. Hij strijdt voor een menswaardig bestaan, en neemt het op voor zijn onderdrukte landgenoten. In de Tweede Wereldoorlog sluit hij zich aan bij het verzet in de strijd tegen de nazi’s. Lange tijd blijven Anton de Kom en zijn werk in Nederland onbekend. In 2020 krijgt De Kom een eigen venster in de Canon van Nederland. In samenwerking met de Surinaamse kunstenaar Ken Doorson presenteert het Openluchtmuseum Anton de Kom en zijn gedachtegoed aan een breed publiek. Aan de hand van thema’s; de verbinder, de leraar, de aanklager, de strijder, de wegbereider en een speciaal voor de tentoonstelling gemaakt kunstwerk ‘Papa de Kom’ laten we zien dat de strijd van De Kom nog altijd actueel is. Voor meer informatie over deze tentoonstelling, klik hier.

Laatste weken tentoonstelling ‘Makers in Beeld. Het ambacht van nu’ in de Wagenhal
Nog tot en met 15 januari 2023 is in de Wagenhal de tentoonstelling ‘Makers in Beeld. Het ambacht van nu’ te zien. Ambachtslieden, ook wel Makers genoemd, zijn meesters in probleemoplossend denken en waardevol om te betrekken bij actuele uitdagingen zoals bijvoorbeeld duurzaamheid. Veel Makers werken met natuurlijke en lokale materialen, met respect voor de omgeving. In deze tentoonstelling geven we hedendaagse ambachtslieden het woord; van traditionele ambachten als scheepstimmerman en klompenmaker tot maker van borstprothes]es, kledingontwerper en hennakunstenaar.

‘Makers in Beeld’ gaat in op thema’s als innovatie, duurzaamheid en identiteit. Met hun handgemaakte en unieke producten vormen deze makers een tegenwicht op de hedendaagse wegwerpcultuur. Ambachten zijn niet iets van het verleden, ze zijn relevant voor nu en hebben toekomst. Klik hier voor meer informatie over deze tentoonstelling.

Deze tentoonstelling is mede tot stand gekomen in samenwerking met het Kennisinstituut voor Immaterieel Erfgoed Nederland, ArtEZ en Craft Council Netherlands.

unnamed-10
unnamed-11

Openingstijden in december/ januari
Zaterdag 3 december 2022 t/m zondag 15 januari 2023

In de weekenden en tijdens de kerstvakantieperiode (24 december 2021 t/m 8 januari) zijn wij langer open dan normaal. Op Eerste Kerstdag (25 december) en Nieuwjaarsdag (1 januari) zijn wij gesloten. Op 24 en 31 december sluit het hele museum om 17.00 uur. Klik hier voor een volledig overzicht van de openingstijden tijdens Winter in het Nederlands Openluchtmuseum.

Met korting naar het museum
Speciaal voor onze buren introduceren wij een kortingsactie. Op een flyer die we binnenkort gaan verspreiden staat een code. Vul je deze code in dan kun je in de periode 3 t/m 23 december op weekdagen voor € 14,- naar het Openluchtmuseum (met uitzondering van de dagen tijdens het Landleven-event op 9,10 & 11 december). Voor iedereen die dat ook wil maar niet naast de deur woont, hou vooral onze online advertenties in de gaten, daar staat de kortingscode ook op.

Gratis oliebol voor Museumkaarthouders
Tijdens het openingsweekend is er voor iedereen die een Museumkaart heeft een leuke attentie. Op vertoon van de Museumjaarkaart krijgen bezoekers bij de Entree op zaterdag 3 en zondag 4 december een voucher om één gratis oliebol* op te halen bij het Zaanse plein.

* Voorwaarden:
– 1 voucher per Museumkaarthouder voor één oliebol naar keuze (zonder krenten of met)
– Alleen in te wisselen op 3 en 4 december 2022
– Alleen in te wisselen op het Zaanse plein
– De oliebollenkraam is geopend vanaf 11 uur

Bekijk hier de trailer van de magische wintersfeer in het Nederlands Openluchtmuseum. 

Foto’s: Mike Bink

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.