Gelderse sportevenementen werken samen aan duurzaamheid

2 Minuten
Gelderse sportevenementen

Het wordt steeds belangrijker om klimaatproblemen zo snel mogelijk aan te pakken. In Gelderland lopen we voorop om de Nederlandse klimaatdoelen te halen. Gelderse topsportevenementen helpen hier graag aan mee.

Deze evenementen hebben een enorm bereik en bieden zo de mogelijkheid om verduurzaming verder onder de aandacht te brengen van jong en oud. Omdat de coronamaatregelen zijn weggevallen, kunnen er weer grootschalige evenementen worden georganiseerd. Een goed moment voor actie. Op 7 april 2022 verbonden 5 jaarlijks terugkerende Gelderse sportevenementen zich aan een 3-jarig traject om hun sportevenement verder te verduurzamen.

Ervaringen delen en anderen inspireren
De organisaties van het NK Atletiek, het WK Jonge Dressuurpaarden, de World Cup BMX, de NN Zevenheuvelenloop en het NK Baanwielrennen kwamen op donderdag 7 april 2022 voor het eerst bij elkaar op Papendal in Arnhem. Ze doen elk op hun eigen manier al veel aan duurzaamheid. Zo stapte de Zevenheuvelenloop over van plastic bekers naar drankzakjes van zeewier. En op Papendal kiezen ze tijdens het World Cup BMX voor duurzaam vervoer en duurzame voeding. “Het is onze bedoeling om deze 5 sportevenementen regelmatig bij elkaar te laten komen”, aldus sportgedeputeerde Jan Markink. “Om ervaringen uit te wisselen en van elkaars kennis te leren.” Per evenement wordt een plan gemaakt om het evenement duurzamer te organiseren. Daarnaast worden gezamenlijke kennissessies georganiseerd over de belangrijkste duurzaamheidsthema’s bij evenementen, zoals energieverbruik, afvalscheiding en mobiliteit. “Sportevenementen hebben ook een groot bereik door de vele deelnemers en toeschouwers die er komen. Door het goede voorbeeld te geven kunnen zij jong en oud inspireren om in het dagelijks leven ook duurzamere keuzes te maken”, aldus Markink. De voortgang en ervaringen worden vervolgens uitgewisseld met andere Gelderse sportevenementen. Jan Markink: “Zo maken we deze evenementen enthousiast en gaan ook zij mee in de verduurzamingsambities.”

Aftrap met afval
Als start van de samenwerking overhandigde Jan Markink aan de 5 evenementenorganisaties als toepasselijke stimulans een unieke tas, gemaakt van oude promotiematerialen. Een mooi voorbeeld waarbij oude vlaggen van provincie Gelderland en reclamedoeken een tweede leven krijgen, waardoor er minder afval is.

Voorloper
Het impactmodel dat de 5 sportevenementen gebruiken om hun CO2- en grondstoffenvoetafdruk in beeld te brengen, vormt de basis voor een landelijke standaard om de duurzaamheid van sportevenementen te meten. Deze wordt ontwikkeld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Andere partners die aan de slag gaan met dit impactmodel zijn onder andere de KNVB, Johan Cruijff Arena, TIG Sports en provincie Noord-Brabant.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.