Boekenweek 2023: literatuur in Theater a/d Rijn

3 Minuten
Iphigeneia 04 © Sanne Peper (1)

Het programma van Theater a/d Rijn sluit in maart naadloos aan op de Boekenweek.

Met voorstellingen geïnspireerd door historische verhalen onder het label ‘Nieuw Klassiek’ of performances die aansluiten bij het thema van de Boekenweek van dit jaar; ‘Ik ben alles’, kan de theaterbezoeker zich in maart ook in Theater a/d Rijn onderdompelen in literatuur en verhalen.

Weiblicher Akt deel 12: Brief aan Freud – Maatschappij Discordia
MA 13 MRT – 20.00 UUR

Maandag 13 maart staat het stuk Weiblicher Akt Deel 12: Brief aan Freud op de planken, waarin de grootste vraag die nog nooit is beantwoord, wordt behandeld: wat wil een vrouw? Onderwerp van deze ‘Nieuw Klassiek’ voorstelling is de grootste vraag die nog nooit is beantwoord: Wat wil een vrouw? En is niet elk antwoord mogelijk op deze vraag?

Maureen vindt van niet, Miranda vindt van wel. Daarover en over psychoanalyse, over realiteitszin, over doodsdrift, over penisnijd, over Oedipus, over toneel, over dromen, over vrouw zijn, over #metoo én over zichzelf hebben ze het als ze ‘een eenentwintigste -eeuwse vrouw’ brieven laten schrijven aan een zekere Sigmund. Benieuwd wat hij terugschrijft!

Ik zou liever Angel heten – Mevrouw Ogterop
MA 20 MRT – 20.00 UUR

Op maandag 20 maart wordt met de voorstelling Ik zou liever Angel heten, net als met het thema van de Boekenweek, de pluriformiteit van onze identiteit gevierd. De voorstelling, gemaakt door productiehuis Mevrouw Ogterop en geschreven door Jibbe Willems, is een theatraal feest waarin personages, teksten, kostuums en situaties elkaar in hoog tempo afwisselen. Een stel komt in hun vakantiehuisje samen met vrienden. Menselijkheid, liefdesperikelen en pijnlijke stiltes wisselen elkaar af. Naarmate de avond vordert worden de gesprekken intenser en intiemer. Ook blijken verhoudingen heel anders te liggen dan op het eerste gezicht lijkt en wordt duidelijk dat iedereen uiteindelijk maar een rol speelt.

My First Tragedy: Iphigeneia – Mart van Berckel & Angela Herenda | Nite
WO 22 MRT – 20.00 UUR

Woensdag 22 maart is My First Tragedy: Iphigeneia te zien. Theater a/d Rijns oud-maker Mart van Berckel gaat in deze ‘Nieuw Klassiek’ voorstelling samen met Angela Herenda op zoek naar een herwaardering van het rituele karakter. My First Tragedy: Iphigeneia is een wild ride. Een gesamtkunstwerk dat niet de lijnen van een psychologische verhaal volgt, maar een poging doet om de kracht van mythes en rituelen met het publiek te delen. Down to earth, in your face, hallucinant en fantasierijk tegelijk. De performers spelen niet het originele stuk van Euripides, maar delen van de oorspronkelijk tekst komen bijvoorbeeld wel terug als lyrics. Stukje bij beetje pellen zij de tragedie af, om vervolgens uit de brokstukken een louterende en hypnotische trip vol dans, muziek en live slagwerk op te bouwen.

Pay what you can
Nieuw dit seizoen bij Theater a/d Rijn is het zogenaamde pay what you can principe waarbij de bezoeker zelf de prijs voor een ticket bepaalt, afhankelijk van de huidige bestedingsruimte (opties variërend tussen € 3,00 en € 20,00). Op deze manier wil het theater voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk zijn.

Meer informatie en ticketverkoop is te vinden op: www.theateraanderijn.nl.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.