Anwar Manlasadoon is de Arnhemse Held van 2022

2 Minuten
Eventfotografie-zakelijkefotografie-Rozet-Arnhem

Anwar Manlasadoon is dé Arnhemse Held van 2022, een verkiezing die Rozet dit jaar voor de vijfde keer heeft gehouden. Anwar wordt toegevoegd aan de eregalerij met helden in Rozet Centrum. In 2015 is hij gevlucht uit Syrië en kwam terecht in Arnhem. Daar ontwikkelde hij zich tot verbinder, iemand die contact maakt en de dialoog aangaat. Barbara Esseboom, de Arnhemse held van 2021, overhandigde de prijs. 

Arnhem kent veel helden. Uit de geschiedenis, maar zeker ook van nu. In Rozet hangen Heldenrollen: rollen met daarop foto’s van mensen die belangrijk zijn (geweest) voor Arnhem. Om ook de helden van nu in de schijnwerpers te zetten, vraagt Rozet jaarlijks aan Arnhemmers om hun held door te geven. Iedereen kon in de afgelopen weken mensen aanmelden als potentiële held. Daarmee wordt er ieder jaar wordt een nieuwe Arnhemse held toegevoegd aan deze galerij. 

Anwar Manlasadoon  

In 2015 vluchtte Anwar uit Syrië en kwam terecht in Arnhem. Vanaf dag één was hij vastbesloten de Nederlandse taal te leren en zijn plek te vinden in de samenleving. En dat is gelukt. Inmiddels is hij een veelgevraagd spreker in Arnhem én daarbuiten. Ook is hij columnist voor de Gelderlander, waarin hij op speelse wijze schrijft over zijn blik op de Nederlandse samenleving. Met als doel: wederzijds begrip kweken. Dit alles maakt hem een voorbeeld voor velen. 

De andere genomineerden waren: Tim Kroesbergen en Jean-Willy Mapinga. Tim Kroesbergen is een bekend gezicht voor velen in Arnhem, hij zet zich in voor een toegankelijke samenleving op alle vlakken; van gezondheid tot mobiliteit. Jean-Willy Mapinga is oud-voetballer, maar zet zich op de achtergrond al jaren in voor jongeren in Arnhem. Denk aan begeleiding bij schulden, coaching door middel van sport en motiverende gespreksvoering. Alle genomineerden hebben één gemeenschappelijk doel: Mensen helpen. Met passie, maar in alle bescheidenheid. Erkenning staat daarbij niet op de voorgrond, dat is nu juist wat hen zo bijzonder maakt.  

Ererol voor Tonnie van den Herik 

De Arnhemse Helden verkiezing vierde dit jaar zijn eerste lustrum. In die eerste vijf jaar werd Tonnie van den Herik altijd aangedragen als mogelijke Arnhemse held. Al 40 jaar komt Tonnie op voor dak- en thuislozen in Arnhem en biedt ze hen een veilige plek, eten en steun. Haar werk verdient erkenning en waardering. Dit kreeg ze al door een koninklijke onderscheiding enkele jaren geleden. De jury van de Arnhemse Heldenverkiezing vindt dat Tonnie ook in Arnhem moet worden geëerd. Daarom krijgt ook Tonnie een heldenrol in Rozet Centrum.  

De jury bestond dit jaar uit Patrick Arink, Melvin Kolf, Elmar Noteboom en Jenny Doest.  

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.