Ode aan de Mode tijdens de Nacht van de Mode

3 Minuten
NVDM

De Nacht van de Mode is een jaarlijks terugkerend, veelzijdig en bruisend mode-evenement van het Modekwartier in de wijk Klarendal. Na twee jaar afwezigheid door corona komt dit mode event in haar volle glorie terug op zaterdag 11 juni.

Als je verwacht dat het Modekwartier in de Arnhemse wijk Klarendal een Arnhemse variant is van de PC Hooftstraat, heb je het mis. In het Modekwartier vind je geen ‘gewone’ winkels. Verspreid door de wijk vind je tientallen ateliers in combinatie met een kleine winkel. Bij deze ontwerpers vind je producten die je vrijwel nergens anders ziet en die vaak ter plekke worden gemaakt.

NVDM 9

Liefhebbers van mode, kunst en design
Sinds 2009 tonen de ondernemers tijdens de Nacht van de Mode wat voor bijzondere kleding, sieraden, tassen en andere ontwerpen zij in huis hebben. Het gratis evenement was aanvankelijk opgezet als buurtfeest om de ‘nieuwe creatieve’, die samen het Modekwartier vormen, en de oorspronkelijke bewoners van volkswijk Klarendal dichter bij elkaar te brengen. Maar die tijd ligt ver achter ons. Inmiddels trekt het avondfeest meer dan 10.000 liefhebbers van mode, kunst en design van heinde en ver. Met o.a. modeshows, workshops, mini-exposities en performances laten de ruim zestig ondernemers in het Modekwartier vol trots zien wat zij ontwerpen en produceren.

Klarendal nacht van de mode

Ode aan de mode
Je kunt de Nacht van de Mode zien als een ‘ode aan de mode’ in al zijn facetten. Het ene moment vergaap je je aan de modellen op de catwalk waar Arnhemse ateliers van naam en faam hun nieuwste creaties tonen. Even later kijk je naar een presentatie van prachtige sieraden of sla je je slag in een van de modewinkels in de wijk. Ondertussen vertellen de  makers van het Modekwartier binnen en buiten hun winkel over de keuzes die zij maken bij hun ontwerpen. Als je hier rondloopt, word je vanzelf enthousiast. De passie van de ondernemers is aanstekelijk. Voormalig projectleider Nacht van de Mode: “Arnhem is een bakermat voor creatief en innovatief talent. Talent wordt hier ontdekt, gesteund en opgeleid. Dit is een stad waar (mode-)ontwerpers zichzelf ontdekken en zich verder ontwikkelen. Hier wordt de basis gelegd om daarna elders in de wereld hun (mode)carrières verder uit te bouwen. Ook dat is een betekenis die we willen laten zien op nationaal en internationaal niveau.”

NVDM 15

Ik maak wij
Het thema voor Nacht van de Mode 2022 is “Ik maak wij”; meer dan ooit leeft iedereen in zijn eigen bubbel. Tegelijkertijd wordt meer en meer duidelijk dat we elkaar allemaal nodig hebben. De samenleving dat ben jij, dat zijn wij. Breek uit je bubbel, heb aandacht voor elkaar en connect.

Tijdens deze editie is er ook ruimte en aandacht voor studenten van ArtEZ, zij presenteren de film van Collectie Arnhem 2022. Dit is wat de studenten er zelf over zeggen: “De rode draad in onze collectie is het spanningsveld tussen verboden verlangens en het moeten conformeren aan regels. Het schaakspel tussen seksualiteit, escapisme en maatschappelijke druk vormt de basis voor een collectie met een levendig en contrasterend beeld – volledig uitgewerkt in zwart-wit!”.

Opening door burgemeester Marcouch
In samenwerking met de buurtbewoners, de ondernemers en de horeca, gaan we er weer een spannende en verrassende editie van maken. We starten om 18.00 uur en om 19.00 uur wordt Nacht van de Mode officieel geopend door Burgemeester Ahmed Marcouch. Deze opening vindt plaats op het kruispunt Klarendalseweg en de Akkerstraat.

Kijk voor meer informatie op Nacht van de Mode.

Foto’s Nacht van de Mode: Eva Broekema

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Molenaar in Sonsbeek tegen wil en dank

5 Minuten
Piet en Annie van Silfhout