Historische route

6 Minuten
HIstorische route Arnhem

Ga mee op ontdekkingstocht! We hebben drie routes samengesteld die je langs de meest verrassende plekken van Arnhem brengen. Bekijk hier de Historische route.

1.Arnhem Centraal
Stationsplein | Arnhem

Alles zwiert, draait en kronkelt in de fotogenieke stationshal van Arnhem Centraal. Het futuristische station met zijn glooiende vormen won sinds de opening in 2015 een groot aantal nationale en internationale architectuurprijzen. Wanneer je rondloopt in het ontwerp van toparchitect Ben van Berkel begrijp je meteen waarom dat zo is.

Arnhem Centraal railway station

2.Rozet
Kortestraat 16 | Arnhem

Rozet is ‘de huiskamer van Arnhem’. In het gebouw vind je de bibliotheek, het erfgoedcentrum en een restaurant. Rozet trok internationaal de aandacht. Het gebouw werd genomineerd voor de titel ‘Mooiste nieuwbouw ter wereld’. Tip: wanneer je de magnifieke houten trappen oploopt naar boven, heb je een geweldig uitzicht over de binnenstad van Arnhem.

Rozet Arnhem 's avonds verlicht

3.Jansbeek
Audrey Hepburnplein | Arnhem

Arnhem ligt aan de Rijn, maar ook aan de Jansbeek. De beek stroomde eeuwenlang door de binnenstad, voor besloten werd om hem ondergronds te laten stromen. Sinds een paar jaar kabbelt het kraakheldere beekwater weer door de stad. De Jansbeek met zijn bruggetjes en bijzondere planten eindigt met een mooie waterval in de Rijn.

Jansbeek 2

4.Eusebius
Kerkplein 1 | Arnhem

Meer dan wat muren was er na de oorlog niet over van de Eusebiuskerk. Tegenwoordig is de Eusebius het symbool van de herrijzenis van Arnhem. Ga met de lift omhoog om bovenin de toren tot aan Duitsland te kijken en overwin je hoogtevrees vanaf een van de glazen balkons. De Eusebius is een bezoekje meer dan waard.

Klok en glazen balkon van de Eusebiuskerk

5.Duivelshuis
Koningstraat 38 | Arnhem

Het Duivelshuis is een van de weinige historische gebouwen die de oorlog overleefd heeft. In de 16e eeuw werd het pand gebouwd door roofridder Maarten van Rossum. Het Duivelshuis dankt zijn naam aan de standbeelden die je op de gevel aantreft. Tegenwoordig zit in het Duivelshuis de werkkamer van de burgemeester.

HIstorische route Arnhem

6.Markt
Markt | Arnhem

In de tijd dat Arnhem de hoofdstad was van het machtige hertogdom Gelre, lag hier het Hof van Gelre. De Markt is nog altijd het bestuurlijk centrum van Arnhem. Je vindt er de rechtbank en het provinciehuis. Het provinciehuis is een rijkversierd wederopbouwmonument. Rechts van het provinciehuis staat de Sabelspoort: een middeleeuwse stadspoort uit de 14e eeuw.

Markt Arnhem

7.Airborne at the Bridge
Rijnkade 150 | Arnhem

Met een fenomenaal uitzicht op de brug waar in 1944 zo hard om gevochten is, vertelt Airborne at the Bridge het verhaal van de Slag om Arnhem. Je hoort hier de verhalen van de Britse luitenant John Grayburn, de Duitse Hauptsturmführer Viktor Gräbner en de Nederlandse kapitein Jacob Groenewoud. Gratis toegankelijk.

Airborne at the bridge

8.Airbornemonument
Airborneplein | Arnhem

Wanneer je nu bij het Airbornemonument staat, kun je het je nauwelijks voorstellen. In september 1944 werd rond deze plek een van de meest legendarische gevechten van de Tweede Wereldoorlog uitgevochten. Met een eenvoudige herdenkingszuil wordt hier de Slag om Arnhem herdacht. Het monument bestaat uit een stukgeschoten zuil van het Paleis van Justitie.

Airbornemonument

9.Walburgiskerk
Walburgisplein 1 | Arnhem

De Walburgiskerk is de oudste kerk van Arnhem. De 700 jaar oude basiliek is niet meer in gebruik als kerk. In de majestueuze torens bevinden zich short-stay appartementen. De kerkzaal wordt gebruikt als expositieruimte. Dat past in een lang rijtje aan eerdere functies. De Walburgiskerk deed eerder dienst als stal, wapenarsenaal, magazijn, soldatenverblijf en zelfs als gevangenis.

Walburgiskerk

10.Musis
Velperplein | Arnhem

Musis is het concertgebouw van Arnhem. Het oude Musis Sacrum werd in 1847 neergezet voor een internationaal zangconcours. De nieuwe Parkzaal werd in 2018 geopend. Die zaal staat bekend om zijn fenomenale akoestiek. Bijzonder is de glazen wand aan de achterkant. Vanuit de zaal kijk je achter het podium uit over het Lauwerspark.

Musis

11.Sint Martinuskerk
Steenstraat 7 | Arnhem

Met zijn lange gotische torenspits is de Sint Martinuskerk al van veraf te zien. De kerk is de enige Rooms-Katholieke kerk in Arnhem-Noord die nog in gebruik is. De kerk is een Rijksmonument dat aan het eind van de 19e eeuw werd gebouwd en staat bekend om zijn rijkversierde inrichting en glas in loodramen.

Klokkentoren van de Martinuskerk aan de Steenstraat

12.Brusselse huizen
Spijkerstraat 217- 239 | Arnhem

In het Spijkerkwartier vind je veel bijzondere herenhuizen, maar de meest opvallende panden zijn waarschijnlijk de Brusselse Huizen in de Spijkerstraat. De twaalf imposante herenhuizen werden ontworpen door architect Jan Sluijters die eerder ook huizen ontwierp in Parijs. Het Spijkerkwartier was ooit een roemruchte wijk. Tegenwoordig is het een van de hipste buurten van Arnhem.

Brusselse Huizen Arnhem

13.Binnentuinen Spijkerkwartier

Verscholen achter de statige gevels in het Spijkerkwartier, vind je drie prachtige binnentuinen. De tuinen worden onderhouden door bewoners waardoor iedere tuin een eigen karakter heeft. Je moet je best doen om de ingang naar deze tuinen te vinden, maar we helpen je op weg.

Watertuin: Parkstraat naast nr. 94.
Ecologische Tuin: Prins Hendrikstraat bij nr. 51.
Bestedelingentuin: Spijkerstraat naast nr. 136.

Ecologische binnentuin in het Spijkerkwartier

14.Voormalig postkantoor
Klarendalseweg 536 | Arnhem

Toen in Arnhem een nieuw station gebouwd werd, moest het stationspostkantoor uit de 19e eeuw gesloopt worden. Doodzonde, vond iedereen. Dus is het postkantoor in 125 stukken gezaagd en verplaatst. Je vindt het oude stationspostkantoor tegenwoordig in het Modekwartier. Café-restaurant Goed Proeven serveert er nu de lekkerste gerechten. Ook stadsbrouwerij Durs zit in dit pand.

Brouwerij DURS

15.Luthers Hofje
Hommelseweg 50 | Arnhem

Aan de rand van Klarendal ligt het eeuwenoude Luthers Hofje. Klarendal is van oudsher een volkswijk. De woningen in het hofje werden in opdracht van de Evangelisch-Lutherse kerk gebouwd en werden tegen een betaalbare huur “uitgegeven aan gezinnen van brave handwerklieden of andere minvermogenden.” Het pittoreske hofje is één van de 510 Rijksmonumenten die Arnhem rijk is.

Straatnaambord van Luthershofje

16.Molen De Kroon
Klarendalseweg 82 | Arnhem

Als Grande Dame staat molen De Kroon in Klarendal uitnodigend te pronken in het hart van de wijk. De korenmolen was tot 1962 in bedrijf. De molen werd in 2018 grondig gerenoveerd en wordt tegenwoordig draaiende gehouden door vrijwilligers. In de molenwinkel kun je terecht voor ambachtelijke meelproducten. Regelmatig worden hier concerten gehouden.

Molen de Kroon

Klik hier om de plattegrond van de Historische route te downloaden. Benieuwd naar de andere routes? Ga naar de Culinaire route of de Fashion en Design route.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

FDFA – Jef Montes over vergankelijkheid

1 Minuut
Portret Jef Montes