Het vernieuwde Museum Arnhem is klaar voor de toekomst!

3 Minuten
Museum Arnhem

Museum Arnhem staat voor open, eigentijds en voor wisselende perspectieven op de dynamische samenleving. En dat zie je in het vernieuwde museum terug in de collecties én de ruimte. De openingspresentaties stellen de collectie opnieuw aan bezoekers voor. De indrukwekkende werken, het gebouw, de prachtige beeldentuin en als kers op de taart het uitzicht op de Rijn, maken je bezoek aan Museum Arnhem tot een feestje. 

Een keuze die Museum Arnhem heeft gemaakt, is de collectie niet meer in een vaste opstelling, maar in wisselende tentoonstellingen te laten zien. Door dezelfde werken steeds in een andere context, maar vooral in perspectieven van nu te plaatsen, wordt de kunst nog relevanter en veelzijdiger. In de openingspresentaties zie je thema’s terugkomen waar we als stad en als maatschappij mee te maken hebben. Zo gaat de tentoonstelling Tenminste Houdbaar Tot over de uitputting van de aarde en biedt van Links naar Rechts een inclusiever beeld van de periode tussen de oorlogen in.

Museum Arnhem

Welkom in de nieuwe stadstuin
Niet alleen het museum, ook de tuin heeft een complete make-over gekregen. En daarmee heeft Arnhem er een toegankelijke stadstuin bij. Tijdens de openingstijden van Museum Arnhem is iedereen welkom om in de tuin te komen tafeltennissen op het werk Pong van Louie Cordero, picknicken tussen de beelden of genieten van het prachtige uitzicht. De nieuwe vleugel die 15 meter over de stuwwal uitsteekt, is een echte blikvanger en in de vleugel zelf word je getrakteerd op spectaculaire uitzichten. In de toekomst wordt de gehele stuwwal aangepakt, waardoor je ook vanaf beneden de museumtuin weer in kan.

Café Pierre in de koepel
Het museum kom je binnen via de historische koepel waarin Café Pierre gevestigd zit. Café Pierre is vernoemd naar de voormalige museumdirecteur Pierre Janssen. In het café kun je ook terecht als je het museum zelf niet binnengaat. Het is een inspirerende plek waar je prima je laptop mee naartoe kunt nemen om wat werk af te maken. In de koepel is naast het café de museumwinkel te vinden. Vanuit de koepel loop je via toegangspoorten in verschillende richtingen het museum in.

Museum Arnhem
Museum Arnhem
Museum Arnhem

Kijken, maar vooral beleven en doen
Lopend langs de diverse kunstwerken word je aan alle kanten geprikkeld om de kunst op een andere manier te bekijken. Dit komt door de context waarin de werken te zien zijn, maar ook de manier waarop je kunst kunt beleven. Zo is de tentoonstelling Open gericht op beleving en het verdiepen van de kijkervaring. Iets waar voormalig museumdirecteur Pierre Janssen tijdens zijn tijd bij het museum mee begon.

Museum Arnhem

De tentoonstelling bestaat uit drie zalen met elk een eigen vorm van interactie. Er zijn VR-brillen waarmee je werken van mbo-studenten van het Rijn IJssel College kunt bekijken, spiegels waardoor je op een andere manier naar de kunst kijkt en je kunt stemmen welk werk je de volgende keer in de spotlights wil zien staan. Ook vind je op de eerste verdieping van het museum de nieuwe educatieruimte Studio Museum. Een plek die bezoekers uitdaagt om zelf kunst te maken.

Vanaf 13 mei kunnen jong en oud genieten van de kunst, de natuur en vooral de verbinding tussen de twee. Ga op ontdekking door het vernieuwde Museum Arnhem en beleef de kunst op je eigen manier. De stad is weer een parel rijker!

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Brouwerij Durs: écht ‘Ernems’ bier

2 Minuten
Brouwerij Durs Arnhem